resorna agencija kaže da je sve po zakonu

Avioni lete točno iznad poljoprivrednih područja. Čitatelj: "Sve jako smrdi na kerozin"

| Autor: Zvonimir Guzić
(Privatna arhiva)

(Privatna arhiva)


Iz naselja Poreč-jug javio nam se čitatelj Goran Prodan iznoseći problem koji muči njega i ostale stanovnike Mjesnog odbora »Anke Butorac« kojem pripadaju. Riječ je o zrakoplovima koji polijeću s improviziranog uzletišta u blizini njihovih kuća sa piste službenog naziva »Registrirana površina za slijetanje i uzlijetanje« koja uglavnom služi avionima za skokove padobranaca, a nalazi se između betonare i novog nogometnog igrališta kod Košambre u Poreču.

Let iznad igrališta

- Žalili smo se našem mjesnom odboru koji je o tom problemu imao i tematsku sjednicu sa zaključkom da zatraži intervenciju porečkog gradonačelnika. Gradonačelniku su uputili pismo u kojem ističu mišljenje da je aerodrom preblizu naselja i osim što su letovi aviona strašno bučni, oni su i jako opasni. Po mojoj informaciji, on im je nedavno rekao da tu ne može ništa jer je korisnik tog »aerodroma« dobio koncesiju od države na državnom zemljištu, stoji u pismu čitatelja Prodana.

Dalje navodi da prilikom uzlijetanja i slijetanja zrakoplovi koriste koridore koji prolaze točno iznad naselja i kuća okolnih stancija Volpi, Amoroso, Gržina, Molindrio, Bergamante i Padovan.

(Privatna arhiva)(Privatna arhiva)

- Pritom avioni nadlijeću u brišućem letu na visini ne većoj od 10 metara točno iznad poljoprivrednih površina, vinograda i maslinika u kojima se nalaze ljudi. To za sad ima za posljedicu da sve loze, masline i povrće jako smrde na kerozin i neupotrebljive su. To se sve događa od ranoga jutra pa do samoga zalaska sunca, letovi su gotovo svakodnevni u pred i posezoni, a ljeti lete preko vikenda. Osim toga, vrlo blizu aerodroma nalazi se novo nogometno igralište na kojem je svaki dan veliki broj djece. U blizini je i sportska dvorana, dvije škole, dječje igralište, stambeno naselje, što smatramo velikom potencijalnom opasnošću ukoliko dođe do avionske nesreće.

Valja naglasiti da je prije nekoliko godina, točnije 2021. tu već došlo do nesretnog slučaja kad je avion prilikom prisilnog slijetanja promašio pistu baš tik do vinograda, srećom, tada nitko nije stradao niti bio ozlijeđen. Priča se da je taj isti avion, koji je tada sudjelovao u nesreći u Poreču, upravo onaj koji se u svibnju ove godine srušio kraj aerodroma Lučko, nedaleko od Zagreba, ovoga puta, nažalost, sa smrtnim posljedicama, prenio nam je Prodan stavove i zaključke sa sjednice MO-a »Anke Butorac« ističući da takve nesreće nisu rijetkost navevši slučaj iz svibnja sa Hvara gdje je sportski avion pokupio prolaznike prilikom slijetanja nanijevši im teške ozljede.

Imaju dozvolu

- Što je posebno iscrpljujuće i jako neugodno, je konstantan, cjelodnevni glasan zvuk brujanja motora prilikom uzlijetanja, slijetanja, nadlijetanja i raznih vratolomnih opasnih manevara koji izazivaju strah kod stanovnika spomenutog naselja i okolnih stancija, a nesnosna cjelodnevna buka širi se i diljem Brula, Plave i Zelene lagune. Zbog te iritantne buke i potencijalne opasnosti negodovali su i mnogi gosti kod više iznajmljivača privatnog smještaja u naselju, sažeo je lokalnu problematiku Prodan koji apelira na gradske institucije da reagiraju i traže od nadležnog ministarstva ukidanje ili barem zabranu produženja koncesije sadašnjem korisniku Aeroklubu »Cumulus«.

(Privatna arhiva)(Privatna arhiva)

Sportski aerodrom u Poreču registriran je od strane Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo (HACZ) kao registrirana površina za slijetanje i uzlijetanje Poreč-Škagacer. Na spomenutu problematiku iz HACZ-a su reagirali priopćenjem u kojem stoji da korisnici areodroma imaju suglasnost vlasnika nekretnina u neposrednoj blizini piste.

- Sukladno odredbama Zakona o zračnom prometu operator zrakoplova za svoje potrebe može registrirati površinu za uzlijetanje i slijetanje zrakoplova ukoliko udovoljava svim uvjetima utvrđenim Naredbom o zrakoplovnoj sigurnosti, koji se prije svega odnose na sigurno izvođenje letačkih operacija za koje je primarno nadležna Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo.

U slučaju kada se površina nalazi u blizini gusto naseljenog područja, potrebno je zatražiti suglasnost vlasnika nekretnina u neposrednoj blizini predmetne površine. Sukladno navedenom operator zrakoplova je u postupku registracije predmetne površine Poreč-Škagarec, između ostalog, uz Analizu utjecaja na sigurnost operacija dostavio i izjave o suglasnosti vlasnika objekata koji se nalaze u okolici.

Obaviješten gradonačelnik

Temeljem sigurnosne procjene i navedenih izjava te s obzirom na udaljenost predmetne površine u odnosu na objekte za stanovanje, utvrđeno je kako površina udovoljava svim uvjetima potrebnim za registraciju. Navedene površine su, za razliku od aerodroma, u privatnom vlasništvu i koriste se u privatne svrhe te za njih ne postoji potreba definiranja u Prostornim planovima, drugim riječima u postupak registracije površine za uzlijetanje i slijetanje nisu uključene jedinice lokalne samouprave. S obzirom na pravno uređenje predmetnog, operator zrakoplova može koristiti ili aerodrom ili registriranu površinu koja udovoljava propisanim uvjetima, naveli su iz HACZ-a.

Po svemu sudeći postoje sve potrebne dozvole i suglasnosti za aktivnosti na spornom sportskom aerodromu tako da će mještani morati sa svojom problematikom ići na više državne instance i tražiti ukidanje koncesije u budućnosti.

U nedavnom gradonačelnikovom obilasku mjesnih odbora bilo je govora i o niskim preletima aviona za padobranske skokove te je dogovoreno da će se poziv usmjeriti prema udruzi koja ih provodi, kao i prema nadležnim zrakoplovnim državnim službama koje su dale dozvolu za prelete, da se oni reguliraju.

Na kraju je Prodan istaknuo da zatvaranje ovog porečkog uzletišta ne bi učinilo nikakvu štetu u ponudi tamošnjih aktivnosti s obzirom na to da u Vrsaru koji je udaljen svega desetak kilometara već desetljećima postoji sportski aerodrom koji zadovoljava svim uvjetima i standardima i ne smeta nikome.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter