Idući mjesec humanitarna akcija

Načelnik Općine Medulin sudjelovao u mimohodu povodom dana borbe protiv nasilja nad ženama

| Autor: Glas Istre
 (Foto: PU Istarska)

(Foto: PU Istarska)


U Puli je danas, petak 20. rujna 2024. godine obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. U organizaciji Sigurne kuće Istra i Udruge žena Pula, održan je tradicionalni, 15. po redu mimohod kroz centar grada. Podršku inicijativi svojim je sudjelovanjem dao i načelnik Općine Medulin, Ivan Kirac sa suradnicima, uz predstavnike Istarske županije i Grada Pule, nadležnih ustanova i institucija te mnogobrojne učenike i nastavnike pulskih škola kao i građane.

Tim simboličnim činom te prigodnom izvedbom i performansom Dramskog studija INK
odana je počast svim ubijenim ženama žrtvama obiteljskog nasilja u Republici Hrvatskoj,
dok su učenici i sudionici mimohoda nosili transparente s prigodnim porukama i crne balone.

Sudionicima mimohoda obratila se koordinatorica Sigurne kuće Istra, Jadranka Černjul, koja je istaknula kako je u posljednjih 20 godina u Republici Hrvatskoj ubijeno više od 400 žena, te je obiteljsko nasilje društveni problema za kojega je potrebna bolja prevencija i veće sankcije. Pozvala je žene, i sve koji trpe nasilje ili sumnjaju u njega, da se obrate Sigurnoj kući Istra na broj 052/500-148 ili Policiji na broj 192. Potom je sve prisutne pozvala na simbolični čin puštanja crnih balona u zrak, u znak sjećanja na sve ubijene žene, žrtve obiteljskog nasilja, izričući moto djelovanja Sigurne kuće Istra: "Niti jedna ubijena žena više, niti jedna živa žena manje!".

Uz podršku sudjelovanjem u mimohodu Općina Medulin iz godine u godinu financijski
pomaže aktivnosti Sigurne kuće Istra, koja skrbi o ženama i djeci žrtvama obiteljskog nasilja na području Istarske županije, a ove će godine i 8. po redu Obiteljski dan Općine Medulin u svom humanitarnom dijelu dati podršku upravo njihovom radu. Zabavno-rekreativna i humanitarna manifestacija koju Općina Medulin već tradicionalno u suradnji s ustanovama, udrugama i pojedinicima sa svoga područja organizira u listopadu, koncem Dječjeg tjedna, ove godine biti će održana u nedjelju 13. listopada 2024., kraj Malina na vitar.

Svi će Medulinci, mještani ostalih naselja i posjetitelji svojim dolaskom te konzumacijom jela i pića, kao i donacijama putem bogate lutrije i u ostalim pripremljenim sadržajima moći podržati inicijativu da se prikupe sredstva upravo za pomoć Sigurnoj kući Istra i njihovim korisnicima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter