Županijska komora Pula

U Poreču održan stručni skup o nekretninama u funkciji razvoja

| Autor: Glas Istre
(Foto: HGK ZK Pula)

(Foto: HGK ZK Pula)


HGK – Županijska komora Pula organizirala je nedavno u Poreču stručni skup Nekretnine u funkciji razvoja poslovanja na kojem se raspravljalo o ključnim temama vezanim uz gradnju, kupoprodaju i iznajmljivanje nekretnina te o mogućnostima koje ovi modeli nude u poslovnom kontekstu.

Panelisti Dean Žunić (FAMILY NEKRETNINE d.o.o.), Tatjana Uzelac i Bruno Juričić (LOODUS PUNKT d.o.o.) i Nada Orbanić-Sapundžić (IPR d.o.o.) predstavili su najnovije trendove i izazove na tržištu nekretnina u Hrvatskoj.

Posebna pažnja posvećena je pitanjima prostornog planiranja i izdavanja građevinskih dozvola, koji značajno utječu na dinamiku tržišta te imaju dugoročne posljedice za urbani razvoj.

(Foto: HGK ZK Pula)(Foto: HGK ZK Pula)

Izazovi i prilagodba tržišta

Hrvatsko tržište nekretnina trenutno prolazi kroz velike promjene. Problemi vezani uz prostorno planiranje i složenost postupka izdavanja dozvola ne samo da utječu na trenutačno stanje, već će oblikovati budućnost tržišta. Na skupu je istaknuto kako će s vremenom tržište samostalno prilagoditi ove izazove, stvarajući učinkovitiji i stabilniji sustav. Međutim, stručnjaci upozoravaju da je potrebno poduzeti proaktivne korake i usvojiti integrirani pristup projektiranju kako bi se tržište učinkovitije reguliralo.
Bruno Juričić naglasio je da buduće planiranje treba nadilaziti tradicionalne okvire, uključujući održivost i zelene građevinske prakse kao neizostavne komponente modernog urbanizma. U tom smislu, Hrvatska zaostaje za europskim trendovima.

Potencijal održivih certifikata

Hrvatska trenutno ima tek nekoliko zgrada s DGNB certifikatom održivosti međunarodno priznatim standardom za ekološki odgovornu gradnju. Tatjana Uzelac napominje da bi širenje upotrebe održivih certifikata u fazama projektiranja i gradnje doprinijelo boljoj regulaciji tržišta, stvarajući sustav usklađen s principima održivog razvoja i očuvanja okoliša.

(Foto: HGK ZK Pula)(Foto: HGK ZK Pula)

Usvajanjem održivih praksi, tržište nekretnina ne samo da bi postalo zelenije i bolje regulirano, već bi osiguralo dugoročnu stabilnost i doprinosilo zaštiti okoliša. U kontekstu Zelenog plana Europske unije, koji zagovara postizanje ugljične neutralnosti i održivog razvoja u svim zemljama članicama, Hrvatska industrija nekretnina mora brzo odgovoriti. Prioritet bi trebao biti na zelenim certifikatima i ekološki prihvatljivom planiranju, kako bi tržište postalo konkurentno i otpornije na globalnoj razini.

Put prema održivom rastu

Ovaj pristup u skladu je s ciljevima Novog zelenog plana EU-a, koji ima za cilj dekarbonizaciju gospodarstva i promociju održivog urbanog razvoja diljem Europe. Sada je ključni trenutak da Hrvatska prilagodi svoje tržište nekretnina ovim standardima, omogućujući ne samo rast, već održivi rast koji će osigurati kvalitetniju budućnost za generacije koje dolaze.

Umrežavanje sudionika i međukomorska suradnja

Po završetku izlaganja ostavljeno je vrijeme sudionicima i za međusobno upoznavanje i umrežavanje. Ovaj stručni skup iskoristili smo i za uspostavu međunarodnih poslovnih kontakata jer su se pozivu na ovaj skup, uz tvrtke iz Istarske i Primorsko-goranske županije, odazvale i tvrtke iz Srbije, ističe poslovni tajnik ŽK Pula Damir Sirotić. Naime, na temelju dugogodišnje suradnje HGK – ŽK Pula i Privredne komore Srbije na ovogodišnjem sajmu Promoarh u Poreču nastupile su i tvrtke iz Srbije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter