što će biti s radnicima? 

Glas Istre doznaje zašto umaška tvornica Hempel nakon 70 godina prestaje s radom

| Autor: Zvonimir Guzić
(Arhiva Glasa Istre)

(Arhiva Glasa Istre)


Nakon punih 70 godina rada, tvornica boja i lakova Hempel u Umagu, prestaje sa radom. Tu vijest su danas radnicima priopćili članovi uprave nakon što je danski vlasnik odlučio rezati troškove proizvodnje u svom jedinom hrvatskom proizvodnom pogonu.

- Istina je, danas su radnici obaviješteni o skorom prestanku rada proizvodnog pogona u umaškoj tvornici Hempel. Mi kao sindikat sad pokrećemo niz aktivnosti i pregovora oko uvjeta radnika koji će kroz nekoliko mjeseci ostati bez posla. Pred nama su iscrpni pregovori i već mogu najaviti da ćemo sljedeći tjedan imati jedan skup u Umagu gdje ćemo podrobnije upoznati javnost s cijelom situacijom oko prestanka rada umaške tvornice, rekao nam je Željko Klaus predsjednik Samostalnog sindikata, energetike, kemije i nemetala.

Duga tradicija

Prodajni lanac, skladište i logistika popularnog proizvođača boja ostaju aktivni i dalje tako da će se boje i lakovi i dalje moći kupovati diljem Hrvatske.

Hempel d. o. o. Umag, tvornica brodskih boja, utemeljena 1954. pod nazivom Submarinecolor proizvodila je podvodne brodske boje, a poslije je asortiman proširila na čitavu paletu premaza za zaštitu brodova. Nastojeći proširiti razvojne mogućnosti, 1961. godine spojila se s Kemijskim kombinatom Chromos iz Zagreba da bi 1970. godine potpisala ugovor o zajedničkom ulaganju s danskom tvrtkom Hempel’s Marine Paints, čime je postala dio Hempelove multinacionalne grupacije. Godinama je postizala izvanredne rezultate na domaćem i inozemnom tržištu.

Postala je vodeći hrvatski proizvođačem brodskih boja i premaza, a tržište je opskrbljivala sa specijalnim premazima za zaštitu cjevovoda, vučnih vozila i kontejnera te bojama za horizontalnu signalizaciju na cestama. Svoja predstavništva i skladišta ima u Puli, Rijeci, Splitu i Zagrebu.

(Arhiva Glasa Istre)(Arhiva Glasa Istre)

Umaška tvornica se godinama pokušavala premjestiti sa sadašnje lokacije, za što je dobila i odobrenje čelništva u Danskoj, ali ideja nije realizirana i tvornica svoju budućnost nije dočekala na drugoj lokaciji.

Odustali od tvornice

Govoreći o konkretnim planovima izgradnje novog objekta i proizvodnje, na sjednici Gospodarskog vijeća HGK-županijske komore Pula koja se prije nešto više od dvije godine održala u prostorijama Zajednice Talijana »Fulvio Tomizza« u Umagu, član uprave Hempela Dean Jurdana je istaknuo nekoliko zanimljivosti iz tadašnjeg paketa mjera, u kojem je kao vodeću mjeru naveo smanjenje emisije CO2, zatim nula posto odlaganja otpada u zemlju te zapošljavanje 30 posto žena u rukovodstvu, ali i proizvodnji tvrtke do 2025. godine.

Tvornica se trebala graditi u poslovnoj zoni Ungarija na osam hektara obuhvata uz primjenu visokog stupnja automatizacije po arhitektonskim standardima gradnje Hempelovih objekata, a planiralo se otvaranje od 40 do 50 novih radnih mjesta. Investicija teška oko 23,2 milijuna eura trebala je biti dovršena ove godine. No, rat u Ukrajini započet prije više od dvije godine, gdje je danski div imao velike udjele u istočnoeuropskom tržištu uključujući i Rusiju, stvorio je velike probleme u poslovanju, a rezultat svega je rezanje troškova u Umagu, jedinom proizvodnom Hempelovom pogonu u Hrvatskoj. Godinama umaški simbol gospodarske stabilnosti, pokleknuo je pred globalnim problemima i ispao žrtva nekih tuđih ratova i politika.

Prema najavama svi radnici će biti zbrinuti u drugim umaškim tvrtkama, a većina najvjerojatnije u Aluflexpacku novi d.o.o. koji ima stalnu potražnju za radnom snagom.

Reakcija iz Samostalnog sindikata, energetike, kemije i nemetala

"Mi kao sindikat sad pokrećemo niz aktivnosti i pregovora oko uvjeta radnika koji će kroz nekoliko mjeseci ostati bez posla. Pred nama su iscrpni pregovori i već mogu najaviti da ćemo sljedeći tjedan imati jedan skup u Umagu gdje ćemo podrobnije upoznati javnost s cijelom situacijom oko prestanka rada umaške tvornice"

Željko Klaus,
predsjednik Samostalnog sindikata,
energetike, kemije i nemetala

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter