RADIONICA "ČUVARI UŠARE"

Ni kiša ih nije spriječila: Volonteri osluškivali sove ušare u sjevernoj Istri

| Autor: Gordana Čalić Šverko
Monitoring sove ušare kod Kamenih vrata (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Monitoring sove ušare kod Kamenih vrata (Snimila Gordana Čalić Šverko)


Iako im vremenske prilike kišne zimske subote nisu išle na ruku, tridesetak ljubitelja prirode i rekreativaca iz Istarske i Primorsko-goranske županije te Zagreba okupilo se u Buzetu i odradilo terenski dio monitoringa sove ušare, Bubo bubo, najveće sove u Hrvatskoj, s rasponom krila do 170 centimetara.

Podijeljeni u tročlane timove, osluškivali su njezino glasanje na desetak lokacija sjeverne Istre od Istarskih Toplica, Kamenih vrata, Črnice, Krbavčići, Počekaji, Buzetskog kanjona do Nugle, Roča i Kompanja, u podnožju okolnih stijena, nakon što je prethodno Javna ustanova Natura Histrica, u suradnji sa zagrebačkom udrugom Biom, u buzetskom hotelu Fontana već tradicionalno organizirala teoretski dio "Čuvara ušare", radionice o praćenju gnijezdećih parova.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)Teorijski dio radionice o praćenju gnijezdećih parova (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Građanska znanost

Mužjak ušare glasa se glasno i duboko "uu-hu" i u prosjeku to ponavlja svakih 8 sekundi, a ženka piskutavo i glasnije. Glasanje se čuje i do pet kilometara udaljenosti. Sove ušare aktivne su noću i teško ih je vidjeti, ali ih je lako čuti. Monitoring ušare provodi se tijekom veljače i ožujka na području cijele Hrvatske. Educirani volonteri prikupljaju podatke na terenu o rasprostranjenosti i gniježđenju ove vrste te tako doprinose njezinoj kvalitetnijoj zaštiti. Procjenjuje se da na području Hrvatske ima između 800 i 1.200 gnijezdećih parova sove ušare s time da veliki postotak otpada na Dalmaciju.

Ušara je neposredno ugrožena elektrokucijom na električnim vodovima i kolizijom, krivolovom, namjernim ili slučajnim trovanjem, gubitkom staništa. Potencijalnu prijetnju predstavlja i uznemiravanje na gnijezdilištima. Vrhunski stručnjak iz Slovenije Tomaž Mihelič jednom prigodom izjavio je da ušare vole iste stijene kao i penjači, da su što impresivnije, južno orijentirane, morfološki raznolike.

Prva istarska radionica održana je u Buzetu u veljači 2018. godine. U sklopu projekta Interreg "LIKE - Living on the the Karst Edge", tada je započela suradnja s Društvom za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije koje već 25 godina organizira Gugalnicu, popis ušare na slovenskom Krasu. Monitoring je jako jednostavan, efikasan. Temelji se na "građanskoj znanosti" kojom volonteri prikupljaju podatke o gniježđenju ušara. Sove ušare stanovnici su visokih stijena na kojima su našle sigurno utočište. Svaki par zauzima jednu stijenu te se u vrijeme gniježđenja prepoznatljivo glasaju.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)Luka Meštrović iz Nature Histrice (Snimila Gordana Čalić Šverko)

- Ono što je odlično za ovakav oblik sudjelovanja javnosti je da se može pokriti veliki broj lokacija. Kada bi to radili isključivo stručnjaci ornitolozi veliki broj lokacija ostao bi nepokriven, a na ovaj način imamo priliku sudionicima monitoringa dočarati tu zanimljivu vrstu i uključiti ih u projekte koji se tiču zaštite prirode, kazao je na radionici "Čuvari ušare" u Buzetu, Luka Meštrović iz Nature Histrice, koji koordinira monitoring sove ušare za Istru i Kvarner.

Dolina Mirne

- U Hrvatskoj ima puno lokacija koje treba provjeriti i ne bi ih se uspjelo obići bez volontera, nadovezao se je Louie Taylor, stručni suradnik za zaštitu prirode u zagrebačkoj udruzi Biom.

Monitoring se provodi tako da se na potencijalnoj lokaciji za gniježđenje ušare, osluškuje njezino glasanje. Na lokaciji treba biti 30 minuta prije zalaska Sunca te do trenutka kada se gotovo sasvim smrači.

Anamarija Tubaković iz Poreča, već petu godinu za redom bavi se monitoringom ušare.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)Sova ušara (Foto EU PROJEKT LIKE)

- Motivira me mogućnost da provedem određeno vrijeme u prirodi koje bi vjerojatno inače provela ispred televizora. Kada se bavite monitoringom morate baš biti prisutni u prirodi, znači promatrati, šutjeti, slušati. Obično dođem na radionicu u Buzet da čujem još neke upute, savjete, upoznam se s drugim volonterima, a kroz veljaču i ožujak obilazim lokacije bliže Poreču, u blizini Dvigrada i u Limskom kanalu, prenijela nam je Anamarija. Uz njenog oca Zorislava, u tročlanom timu ovom prigodom raspoređenom kod Kamenih vrata u dolini Mirne, bila je iz Branka Peurača iz Novigrada.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter