LIKE LIVING ON THE KARST EDGE

ČUVARI SOVA UŠARA Volonteri popisuju ove rijetke ptice u Istri

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Foto EU PROJEKT LIKE

Foto EU PROJEKT LIKE


Do sada je identificirano 35 potencijalnih istarskih lokacija gniježđenja ovih ptica, na nekim su već i pronađene pa se procjenjuje da je u Istri tridesetak parova. U tijeku je popis ušara u Istri koji ne bi bio moguć bez akcije velikog broja volontera, sudionika radionica "Čuvari ušara" održanih u veljači prošle i u ožujku ove godine u sklopu EU projekta LIKE Living on the Karst Edge

 

Procjenjuje se da na području cijele Hrvatske ima između 800 i 1.200 parova velike sove ušare. Vertikalne stijene dom su ušara, velikih sova osjetljivih na uznemiravanje i prisutnost ljudi. Visina i strmost stijena za njih znače sigurnost gniježđenja, a neravnine pružaju dobra mjesta za smještaj gnijezda. Do sada je identificirano i 35 potencijalnih istarskih lokacija njihova gniježđenja, na nekim su već i pronađene pa se procjenjuje da je u Istri tridesetak parova. U tijeku je popis ušara u Istri koji ne bi bio moguć bez akcije velikog broja volontera, sudionika radionica "Čuvari ušara" održanih u veljači prošle i u ožujku ove godine u sklopu EU projekta LIKE Living on the Karst Edge.

Čuvari ušara

- Od četrnaest lokacija u sjevernom dijelu Istre na kojima je drugog vikenda u ožujku proveden monitoring sova ušara (Bubo bubo), na četiri su lokacije sudionici radionice "Čuvari ušara" čuli glasanje mužjaka. Riječ o lokacijama Gornja Nugla, Kompanj, Roč i Istarske toplice, kaže voditelj projekta Bruno Kostelić.

Drugo izdanje radionice "Čuvari ušara" započelo je u Buzetu predavanjem stručnjaka iz Udruge za biološka istraživanja BIOM iz Zagreba, i DOPPS, Društva za promatranje ptica iz Ljubljane, partnerskih institucija projekta LIKE, gdje je četrdesetak sudionika saznalo brojne zanimljive informacije o izgledu, ponašanju, prehrani i glasanju ušara. Nakon predavanja formirane su ekipe koje su se, u pratnji ornitologa, pred sumrak autima uputile na zadane lokacije gdje potencijalno postoje gnijezda velikih ušara. U veljači i ožujku ušare se počinju gnijezditi te ih je lako zamijetiti dok se glasaju u sumrak. Iz tog je razloga sudjelovanje u ovakvom istraživanju otvoreno za sve zainteresirane građane, uključujući i djecu.

Utjecaj penjanja

U sklopu projekta LIKE će se, kaže Kostelić, u suradnji s partnerima DOPPS i BIOM izraditi Studija o utjecaju penjanja na ptice istraživanjem deset lokacija u Sloveniji i isto toliko lokacija u Istri. Utjecaj penjanja razmotriti će se u odnosu na sve vrste gnijezdećih ptica u stijenama, a na temelju znanstvenih spoznaja o ponašanju ptica i provedenih istraživanja na stijenama potencijalnim za penjanje ili stijenama na kojima penjališta već postoje.

- Odabrane lokacije u Istri uključuju i šest lokacija na kojima se razmatra mogućnost postavljanja novih dvadeset penjačkih smjerova, a to su Mariškići (Plašenica), stijena iznad Lanišća, Raspadalica, Kamena vrata, Kompanj i Buzetski kanjon. U sklopu projekta angažirani su penjači koji su već razmotrili potencijale svih lokacija s penjačke strane, te su predložili lokaciju stijene Mariškići (Plašenica), kao najprikladniju ili najpoželjniju za nove penjačke smjerove. Ta je lokacija unutar granica Parka prirode Učka. Prvom fazom istraživanja ptica na stijenama uočeno je da tamo gnijezdi sivi sokol (Falco peregrinus), dok se provedenom volonterskom akcijom popisivanja sova ušara (Bubo bubo) na toj lokaciji nije utvrdila, kaže Kostelić.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter