GRAD PULA POKREĆE KONTROLU POPULACIJE

U galebova nađeni NOVI UZROČNICI BOLESTI KOJI SE MOGU LAKO PRENIJETI VODOM NA LJUDE!

| Autor: Borka PETROVIĆ

Grad Pula priključuje se projektu kontrole i suzbijanja populacije galebova klaukavca te procjene rizika za zdravlje ljudi kojeg je osmislio tim stručnjaka iz Veterinarske bolnice Poreč, a koji se u suradnji s Veterinarskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu provodi od 2011. godine.

Prebrojavanje jedinki

Tako će se koncem travnja u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Pule i Arena Hospitality Grupom provesti pripremna faza za provođenje navedenog projekta koja uključuje prebrojavanje jedinki galebova klaukavca na širem gradskom području zajedno s pripadajućim otocima i hridima. To će omogućiti da se prepoznaju staništa i zone gniježđenja ovih ptica te izraditi detaljna mapa. Potom će se procijeniti broj parova i proširenost populacije galebova kao i broj koji se gnijezde u urbanim sredinama (na ravnim i kosim krovovima hotelskih naselja, stambenih zgrada te gospodarskih objekata koji se bave proizvodnjom i prodajom hrane).

Također, u sklopu pripremne faze projekta pokušat će se procijeniti broja galebova koji se hrane na gradskim deponijima i ostalim odlagalištima otpada.

Dojave građana

- Ukoliko se nakon monitoringa, procjene broja kolonija galebova i mapiranja njihovih staništa utvrdi prekomjeran broj jedinki, a imajući u vidu zdravlje i sigurnost građana, u daljnjoj će se fazi projekta poduzeti aktivnosti s ciljem smanjenja populacije galebova, navode iz Grada Pule te pozivaju građane da, ukoliko primijete gnijezda ili pojačane aktivnosti leta ovih ptica, to dojave Veterinarskoj bolnici Poreč kako bi se poduzele daljnje mjere. Dojave je moguće poslati putem maila na [email protected] [email protected] telefonski na broj 091/149 56 07.

Prema najnovijim istraživanjima, naglašavaju iz Grada Pule, pored drugih već dobro poznatih opasnosti, u galebova su nađeni novi uzročnici bolesti koji se mogu lako prenijeti vodom na ljude, stoga su gradovi uz more s velikom populacijom ptica u većem potencijalnom riziku za domicilno stanovništvo i posjetitelje.

Projekt uspostavljanja kontrole nad populacijom galeba klaukavca i suzbijanje njihove prekomjerne populacije neophodno je kako bi se spriječili problemi nesagledivih razmjera za stanovnike i posjetitelje turističkih gradova Istre, zaključuju u svom priopćenu dodajući da je, zbog izrazite mobilnosti ove vrste ptica, koje stručnjaci nazivaju "pticama lutalicama", procijenjeno da pilot projekt mora obuhvatiti područje veće od jednog grada ili općine, a optimalno čitavu regiju jer u protivnom intervencija nije dovoljno učinkovita.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter