idz

Više je na pregledima nego što pregledava: Mobilni mamograf kasni zbog - kvara

| Autor: Doria Mohorović
(Snimila Doria Mohorović)

(Snimila Doria Mohorović)


Novi mobilni mamograf koji je prije nepuna dva mjeseca svečano predan Istarskim domovima zdravlja, već neko vrijeme nije u funkciji. Naime, vozilo u kojemu se novi uređaji nalaze već neko vrijeme je na popravku u Zagrebu.

Tada se, tijekom primopredaje, moglo čuti da je riječ o suvremenoj mobilnoj jedinici - mamografskom uređaju i ultrazvuku koji će preventivni pregled dojki činiti dostupnijim većem broju žena diljem Istre. Rečeno je bilo i da će mobilni mamograf, uređaj koji u ranom stadiju otkriva karcinom dojke, s radom započeti u siječnju.

Promptno reagirali

Od Istarske županije, osnivača IDZ-a, koja je i sufinancirala vozilo u iznosu od gotovo 480 tisuća eura, zatražili smo komentar zašto je novonabavljeno zdravstveno vozilo, a za koje su izdvojena značajna sredstva, na popravku i prije nego što je praktički započelo s radom, kao i da ima čak četiri prijavljena kvara. Zanimalo nas je i kada se predviđa da će mobilni mamograf biti u funkciji, a kako bi građanke na području Istre mogle obavljati preventivne preglede.

- Mobilni mamograf je, nažalost, bio izvan funkcije zbog dva kvara na klimatskom uređaju i dva kvara zbog prodora vode na što su Istarski domovi zdravlja promptno reagirali, odnosno uputili reklamaciju dobavljaču. Nije uobičajeno, a ni prihvatljivo da se novo vozilo, za koje je Istarska županija izdvojila značajna proračunska sredstva, pokvari praktički niti mjesec dana od isporuke.

Vozilo se u ponedjeljak vratilo iz Zagreba, a od danas nastavlja s pregledima na području sjeverozapada Istre, u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Istarske županije, kao što je i planirano, odgovorila nam je nadležna pročelnica za zdravstvo i socijalnu skrb Istarske županije, dr. Gordana Antić.

Odluka iz 2022.

U odgovoru pročelnice Antić, navodi se i da, "bude li daljnjih problema s vozilom, IDZ će poduzeti sve pravne korake kako bi tražio obeštećenje od dobavljača". Napomenula je da je postupak javne nabave proveden 2022. godine, a da je Odluku o odabiru najpovoljnije ponude za nabavu digitalnog mamografa s tomosintezom ugrađenog u specijalno vozilo donio u prosincu 2022. godine tadašnji ravnatelj Ante Ivančić, dok je koordinator projekta bio Elvis Černeka.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter