ISTARSKI DOMOVI ZDRAVLJA

PRIMARNA ZDRAVSTVENA ZAŠTITA Od danas postupan povratak u redovan ritam. Doznajemo kako na pregled kod OBITELJSKIH LIJEČNIKA, GINEKOLOGA, PEDIJATARA I STOMATOLOGA

| Autor: Duška PALIBRK
Trijažni punktovi na ulazima u domove zdravlja i dalje u funkciji (Neven LAZAREVIĆ)

Trijažni punktovi na ulazima u domove zdravlja i dalje u funkciji (Neven LAZAREVIĆ)


Zdravstveni sustav se od danas, prema naputcima nacionalnog Stožera civilne zaštite, postupno vraća u redovan ritam rada. Kako će to konkretno izgledati u sustavu primarne zdravstvene zaštite, kod izabranih obiteljskih liječnika, ginekologa, pedijatara i stomatologa koji su prvi "na ruci" pacijentima, a evo mjesec i pol dana dostupni uglavnom samo "na daljinu", razgovaramo s ravnateljem Istarskih domova zdravlja dr. Antom Ivančićem.

Na pitanje očekuje li veliku navalu pacijenata na domove zdravlja i privatne ordinacije pod ugovorom s HZZO-om, kaže da preporuka Stožera nije da sve odmah treba biti kao prije, nego da pacijenti koji ne bi trebali čekati, čije bi odgađanje pregleda ugrozilo njihovo zdravstveno stanje, trebaju ući u obradu.

- Iz jednog nižeg opterećenja, recimo to tako, sada prelazimo u višu razinu i, naravno, očekujemo automatski veći broj ljudi. Poruka je pacijentima da sami naprave određenu trijažu, procjenu, i ako im zaista nije tako hitno, neka još malo pričekaju, da se odmah na početku ne stvore velike gužve, dok se sustav ne prilagodi. I čitavo ovo vrijeme sve su ordinacije u primarnoj zdravstvenoj zaštiti radile. Napravljen je velik posao za vrijeme karantene, bilo telefonskim ili e-mail konzultacijama. Dio pacijenata su liječnici primarne i pregledali, a po potrebi uputili dalje, kaže dr. Ivančić.

Osnovna je novost da neće biti nenajavljenih ulazaka kod liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Svi pregledi moraju biti prethodno najavljeni, a dogovoren termin treba se poštivati, što će sigurno pozdraviti i pacijenti koji su dosad, unatoč zakazanom satu i minuti pregleda, znali još dugo čekati u redu pred ambulantama.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter