nacionalna nagrada

"Suncokret ruralnog turizma Hrvatske" ponovno stigao u Istru

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Adrenalin park Kringa zaslužio je Srebrni suncokret u kategoriji aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru (Foto Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj)

Adrenalin park Kringa zaslužio je Srebrni suncokret u kategoriji aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru (Foto Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj)


Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj "Klub članova Selo" dodijelila je 86 povelja i posebnih priznanja u sklopu nacionalne nagrade "Suncokret ruralnog turizma Hrvatske - Sunflower Award". Među najboljima su i četiri istarska dobitnika.

Zlatnu povelju u kategoriji vinski turizam osvojila je vinarija Tomaz, također Zlatnu povelju, ali u kategoriji craft turizam, osvojio je OPG Tina Kovač De Faveri, mala obiteljska craft pivovara Castellana. Nadalje, Srebrnu povelju u kategoriji turistička seljačka domaćinstva osvojio je Agroturizam Tončić iz Čabarnice kod Zrenja, a u kategoriji aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru Srebrnu povelju dobio je Adrenalin park Kringa.

Na svečanoj dodjeli održanoj u Gospodarskom centru Osječko-baranjske županije u Osijeku, nagrade su uručene u osam kategorija, za koje je ukupno bilo prijavljeno 197 kandidata iz 20 hrvatskih županija, osam kandidata iz Bosne i Hercegovine te jedan iz Republike Srbije.

Priželjkivana nagrada

Zlatnu povelju "Suncokret ruralnog turizma Hrvatske" kojom je ovjenčana nova atraktivna vinarija Vina Tomaz u podnožju Motovuna, preuzeo je Klaudio Tomaz, a dodjeli nagrada prisustvovali su i načelnik Općine Motovun Tomislav Pahović te direktor Turističke zajednice Općine Motovun David Matković.

(Foto Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj)(Foto Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj)

Nova moderna i suvremeno opremljena vinarija Vina Tomaz među najznačajnijim je investicijskim projektima u sektoru vinarstva i logičan je slijed razvoja obiteljske vinarije koja pripada među najnagrađivanije u Hrvatskoj, a među vrijednim priznanjima izdvajaju se zlatna odličja na Decanteru, najvažnijem svjetskom vinskom natjecanju. U neposrednoj je blizini obiteljske kuće Tomaz, a osim podruma ima i edukacijsko-degustacijsku dvoranu te prodajni i izložbeni prostor.

Samo su dva zlata u kategoriji vinskog turizma u rukama vinara iz Hrvatske, uz Tomaza dobitnik je i Vinarija "Boškinac" iz Novalje koja je dobila šampionsku titulu "Veliki zlatni suncokret".

U obitelji Tomaz nagradu nisu očekivali, ali su je priželjkivali. Novu vinariju vrijednu oko 3,5 milijuna eura, površine 1.800 četvornih metara, otvorili su prije tri mjeseca, krenuli su jako, uložili puno sredstava, truda i emocija, a uložili su i u stručni kadar, u najvišu razinu sommelijerstva, u djelatnike koji rade u degustacijskog sali. Iza ove vinske priče, komentirao je Klaudio Tomaz, stoji jedna složna obitelj bez koje to nikako ne bi moglo biti ostvareno, sigurno ne na takvom nivou.

- Uključen je sin koji je završio vinarstvo, kći koja vodi prodaju, uvoz, izvoz i kompletno financijsko stanje, druga kćerka, pravnica koja nas suportira sa svim pravnim aktima oko same izgradnje vinarije, a od sada i oko sklapanja svih potencijalnih poslovnih suradnji, moja supruga i ja, otac i majka. To je jedan velik plus jer nije lako danas naći sedmeročlanu obitelj na okupu da su svi angažirani na jednom projektu, izjavio je Klaudio Tomaz. Zahvalan je, kazao je, motovunskoj općini i Turističkoj zajednici Općine Motovun koji su ga podržali u svakom trenutku kada je to bilo najpotrebnije.Za nagradu su vinariju Tomaz kandidirali motovunski TZ i Istarska županija.

- Drago nam je da je vrijednost i kvalitetu projekta nove vinarije Tomaz prepoznao i stručni žiri koji zasigurno nije imao jednostavan zadatak izabrati najbolje među brojnim prijavama. Sama činjenica da smo i mi kao Turistička zajednica, a i Istarska županija kandidirali ovu vinariju, govorio o tome koliko je taj projekt velik i važan za Motovun, ali isto tako za Istru, a ovih nekoliko mjeseci koliko je vinarija otvorena, veliki interes i odlične povratne informacije, govore da je pred vinarijom svjetla budućnost, izjavio je direktor motovunskog TZ-a David Matković.

Ovo je četvrti motovunski "Suncokret". Srebrni Suncokret ruralnog turizma Hrvatske, 2018. godine dobila je firma Miro tartufi. Motovunski Wine & Heritage Hotel Roxanich okitio se titulom šampiona Suncokreta ruralnog turizma Hrvatske za 2019. godinu, a u izboru Suncokret ruralnog turizma Hrvatske za 2020. godinu, zlatnu povelju u kategoriji ruralno - turistički projekti osvojila je motovunska srednjovjekovna tiskara Antico.

Kvaliteta i održivost

Zlatnu povelju u kategoriji craft turizam osvojio je OPG Tina Kovač De Faveri, Castellana iz Općine Kaštelir- Labinici.

(Foto Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj) (Foto Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj)

- Castellana je mala craft pivovara koja proizvodi pivo visoke kvalitete s udjelom ječma iz vlastite proizvodnje, s vlastitih njiva. Ova Zlatna povelja za naš obiteljski posao kojeg vodim sa suprugom Gabrieleom, samo je dokaz da smo na dobrom putu i sretni smo jer se naš trud isplati, rekla je zadovoljna dobitnica.

- Na kvalitetnom i održivom ruralnom turizmu temeljimo glavninu našeg funkcioniranja, a to podrazumijeva da općina snažno podržava lokalne proizvođače u njihovom radu, razvoju i plasmanu proizvoda. Stoga nam je velika čast i zadovoljstvo što je ovako značajna nagrada stigla u našu općinu kao potvrda da su lokalni OPG-ovi jedna od naših najvažnijih prepoznatljivosti rekao je Đulijano Petrović, načelnik Općine Kaštelir-Labinci. Hvalevrijednu povelju ujedno je komentirala i Linda Grebac, direktorica Turističke zajednice Kaštelir-Labinci.

- Na jedanaestoj dodjeli nagrada "Suncokret ruralnog turizma Hrvatske - Sunflower Award" jedna Zlatna povelja stigla je u Kaštelir - Labince, i ta nagrada potvrđuje da ideja i potencijala ne nedostaje kad su u pitanju craft proizvodi s našeg područja te da vrijednim radom možemo utjecati na razvoj turizma, izjavila je Linda Grebac.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter