zajednički trud grada i građana u očuvanju prirode

Med iz urbanog pčelinjaka i ulje od maslina iz parkova - autohtoni porečki suveniri

| Autor: Doria Mohorović
(Snimio Milivoj Mijošek)

(Snimio Milivoj Mijošek)


Med iz porečkog urbanog pčelinjaka i maslinovo ulje dobiveno iz maslinika na javnim gradskim površinama, obavijeni novim vizualnim identitetom, novi su proizvodi namijenjeni turističkoj promidžbi Poreča.

Priču o ovim autohtonim porečkim suvenirima jučer su novinarima u porečkom Cheese baru Barolin predstavili direktor Turističke zajednice grada Poreča Nenad Velenik, porečki gradonačelnik Loris Peršurić, predsjednik porečke udruge pčelara Nektar Ivan Kovač i voditeljica Hortikulture u porečkoj Usluzi, Nevija Poropat.

(Snimio Milivoj Mijošek)(Snimio Milivoj Mijošek)

- S obzirom da nam godišnje dolazi velik broj novinara u destinaciju, što posredstvom Hrvatske turističke zajednice, što regionalnim, a što vlastitim kanalima, tražili smo originalan proizvod koji im možemo pokloniti za boravka ovdje. Povezali smo održivi turizam s našom destinacijom i mogu reći da smo dali svoj sitan doprinos time što sakupljamo ulje iz vlastitih maslinika i med iz urbanog pčelinjaka, kazao je Velenik.

Gradski resursi

Rezultat su boce maslinovog ulja iz gradskih parkova, dvorišta ustanova i s drugih površina, kao i teglice meda iz urbanog pčelinjaka smještenog na zelenoj površini kraj Naselja Mate Balote, koje su vrcali i punili članovi udruge Nektar. Uz dodir Studija Sonda, osim što predstavljaju autohtone resurse grada, proizvodi istovremeno šalju snažnu poruku - zajednički trud grada i njegovih stanovnika u očuvanju prirode.

- Poruka je topla, obraća se direktno gostu i ono što želimo je stvoriti pozitivan osjećaj da kada novinari dođu u destinaciju, uoče da vodimo brigu o njima i da znaju da su dobrodošli, pojasnio je Velenik dodajući da će se proizvodi nuditi i na prezentacijama s pobratimljenim gradovima, kao i na drugim manifestacijama. Za sada je, navodi, napravljeno oko 200 boca maslinovog ulja te 200 teglica meda.

(Snimio Milivoj Mijošek)(Snimio Milivoj Mijošek)

Kako je istaknuo Peršurić, turistička promidžba porečkih autohtonih proizvoda, koju će provoditi porečka turistička zajednica, osim gostima, namijenjena je i svim građanima, pa i najmlađima.

Med od bršljana

- S jedne strane tu je ulje sa svih porečkih javnih površina koje obrađuje i uređuje naše komunalno poduzeće Usluga. Da zaokružimo porečku priču, za punjenje boca zadužena je Agrolaguna iz Poreča. Od meda iz urbanog pčelinjaka, postavljenog prije tri godine, s udrugom Nektar napravili smo autohtoni proizvod našeg gradskog pčelinjaka kao poklon, ali i kao poruku za djecu, građane i goste koliko su pčele i med bitni za sve nas. Med je već od ranije prisutan i u našim školama, a mi ćemo to potencirati i u gradskim vrtićima, da djeca od malih nogu nauče o zdravoj prehrani i našim domaćim proizvodima, kazao je gradonačelnik.

Već rade i na dodatnim proizvodima koje će uskoro prezentirati javnosti. Gosti će imati priliku kušati višesortno maslinovo ulje, a u planu je proizvodnja i monosortnog.

- Nadogradnja cijele priče slijedi za tri-četiri godine jer s udrugom Agro Poreč imamo posađen novi maslinik na gradskoj površini s autohtonom porečkom rosuljom i tada će ti proizvodi biti namijenjeni prezentacijama, za sajmove i manifestacije, ali i građane, rekao je Peršurić.

Jesenske manifestacije

Kako se moglo čuti na jučerašnjem predstavljanju, ove je godine porečki urbani pčelinjak dao izuzetno puno meda te se pokazalo da ima mogućnosti za postavljanje još urbanih pčelinjaka. Kovač je najavio da ih uskoro očekuje još jedna berba i to meda od bršljana.

- U Istri ga ima i vrlo je kvalitetan, a lani na Prvoj međunarodnoj konferenciji o medu održanoj u Poreču, potvrđena je izvornost porečkog meda od bršljana, što daje dodatne prednosti ovoj autohtonoj priči proizvoda za promidžbu, kazao je Kovač.

Nastavak svojih aktivnosti udruga Nektar predstaviti će i na 2. konferenciji o medu koja se održava ove jeseni, kada se održava i Medeni mjesec i puno drugih aktivnosti, najavio je Kovač.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter