slučaj valkane

Članovi grupe nezavisnih građana Walter i udruge "Građanska reakcija" Božinoviću uputili prigovor na postupanje policije

| Autor: Hina


Članovi grupe nezavisnih građana Walter i udruge "Građanska reakcija" izvijestili su u ponedjeljak u Puli da su ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću i ravnatelju policije Nikoli Milinu uputili prigovor na postupanje policijskih službenika zbog nedavnog uhićenja šestero njihovih članova koji su na Valkanama htjeli zaustaviti odvoz posječenih stabala. 

Oni su uhićeni zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela oštećenja tuđe stvari nakon ulaska na gradilište nogometnog igrališta na Valkanama, a pušteni su nakon kriminalističke istrage. 

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

Udruge smatraju da je na prosvjedu protiv nezakonitih radnji na području Valkana, gdje traju radovi na zemljištu u vlasništvu države za koje ne postoji zakonska osnova, došlo do policijskog nasrtaja na slobodu građanskog okupljanja. 

"S obzirom da su u ovom nedemokratskom i nezakonitom postupanju sudjelovali djelatnici istarske policije, tražimo žurno postupanje i sankcioniranje svih onih koji su u ovom slučaju zlouporabili svoje ovlasti i slučaj u cjelini", navodi se u prigovoru poslanom ministru Božinoviću i ravnatelju Milini.

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

Tvrdi se da je riječ o nezakonitom i neprimjerenom postupanju i uhićenju te da je aktivnost aktivista "kontinuirano opstruirana zastrašivanjem i prijetnjama te nezakonitim postavljanjem naoružanih zaštitara gradilišta, pa čak i ugrozom života nasrtajima bagerom, za koje su građani podnijeli i kaznene prijave". 

U ime "Građanske reakcije" Lidija Zulma Udovički Sanchez de Lozada poručila je da će aktivisti nastaviti s borbom te da je pismo poslano i drugim međunarodnim organizacijama jer je postupanje bilo neustavno i protivno konvencijama o pravima čovjeka. 

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

Aktivist iz Pule Boris Kapuralin rekao je da je bio "uhićen na 24 sata na osnovu nečije naredbe s vrha policije" te optužen za nešto gdje uopće nije bio za vrijeme počinjena. Upitao se kakva je to o država u kojoj se "hapse aktivisti, dok drugi koji rade kriminalne radnje su na slobodi". 

Aktivisti smatraju i da je to "jasan signal vladajućih ljudima koji nemaju isto mišljenje u ovoj zemlji" te da je umjesto aktivista ispred bagera je trebala stajati policija. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter