KONCERT U SPOMEN DAMIRU KUKURUZOVIĆU

FOTO / Dirljiva posveta sisačkom gitarističkom virtuozu

| Autor: Nina Orlović Radić
(Snimila Nina Orlović Radić)

(Snimila Nina Orlović Radić)


- Prijatelji zahvali smo na ovako velikom odzivu usprkos tome što se paralelno s našim koncertom u Rovinju održava kazališna predstava. Osobno, i sam sam ljubitelj kazališta i sigurno, da ovdje nisam s vama, gledao bih predstavu, poručio je s pozornice Zajednice Talijana, violinist Bruno Urlić, član Django group-e, za koju znamo da joj je osnivač i zaštitni znak bio prerano preminuli Damir Kukuruzović, sisački gitaristički virtuoz.

Iako se odlazak na koncert, organiziran od strane Festivala "Rovinj Art&more", bez frontmena Damira Kukuruzovića za gitarom, na momenat i mogao činiti nemogućom misijom, to se nije dogodilo. Jer, već izvedbom prve Reinhardtove pjesme "Tears", hrvatski majstor gypsy jazza bio je i ostao s publikom.

(Snimila Nina Orlović Radić)(Snimila Nina Orlović Radić)

S druge strane Django Groupa, nizajući skladbe a posebice one Djanga Reinharata, kojem se Kukuruzović beskrajno divio i bio poznat kao njegov najistaknutiji predstavnik u Hrvatskoj, p(d)okazala je da se radi o vrhunskim glazbenicima i bandu koji će nastaviti promovirati gipsy jazz te naravno, lik i djelo Damira Kukuruzovića.

Uz američke jazz standarde, band u sastavu Juraj Markač (gitara), Miroslav Čehaić (gitara),Paul Kempf (klavir), Željko Bilbija (bas), Goran Brebrić (cajon) i Bruno Urlić (violina) izveli su i Kukuruzoviću omiljenu pjesmu "Smile" koju je napisao Charlie Chaplin za potrebe filma Modern times, a po kojoj je i nazvan njihov posljednji album čiji izlazak, na žalost, Damir nije dočekao. Izvedbu pjesme "Smile", svojim je glasom (na)dopunio i učinio je još intimnijom i prijateljskijom - Predrag Milunić Mils, Kukuruzovićev šogor. No, tu nije bilo kraj iznenađenjima te se s pozornice publici obratio i direktor "Rovinj Art&more"-a, koji je za Damirovu suprugu, Marijanu Barišić izveo Terezinu pjesmu i himnu "Moja posljednja i prva ljubavi".

(Snimila Nina Orlović Radić)(Snimila Nina Orlović Radić)

Također, okupljenoj publici obratila se i sama Marijana Barišić, koja je podsjetila prisutne na to koliko je Damir volio Rovinj kojeg je, kako je naglasila, uz rodni Sisak, smatrao drugim domom.

- Damir je uz svoj Sisak, smatrao Rovinj drugim domom. I to ne samo zbog mora i lijepog krajolika, već zbog vas prijatelja koji ste se i danas skupili na ovom memorijskom koncertu. Na tome vam veliko hvala, poručila je Marijana Barišić, koja je upravo zbog intimnog i prijateljskog okruženja i sama izvela pjesmu "Oči čornije", koju, kako kaže isključivo pjeva uskom krugu prijatelja.

(Snimila Nina Orlović Radić)(Snimila Nina Orlović Radić)

A kad smo već kod gostiju iznenađenja, treba se posebno istaknuti nastup Rovinjca, Luciana Veniera za gitarom koji se prvi put predstavio domaćoj publici. Uz Django Group, Venier je izveo dvije Djangove kompozicije, pokazavši pri tom svoj neosporni talenat kojeg je publika, očekivano, nagradila velikim aplauzom.

Dodajmo,i da je koncert "Smile/Memories" okončan zajedničkim izvedbama izvođača i publike i to evergreenima -"Djevojko mala" i "Pamtim samo sretne dane". Već za 30. kolovoz, na programu Festivala "Rovinj Art&more" najavljena je kazališna predstava Planet Art, s Anjom Šovagović Despot i Natašom Janjić Medanić u glavnim ulogama.

(Snimila Nina Orlović Radić)(Snimila Nina Orlović Radić)

(Snimila Nina Orlović Radić)(Snimila Nina Orlović Radić)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter