ANDREA BOCELLI

Ikona klasične i pop glazbe koja je svojim glasom ušla u srca milijuna ljudi

| Autor: Vanesa Begić
(Foto: Luca Rossetti)

(Foto: Luca Rossetti)


Andrea Bocelli, jedan od najljepših svjetskih glasova i najprodavaniji izvođač klasične glazbe, uskoro nastupa u pulskoj Areni, i to dva dana zaredom, 30. i 31. kolovoza. Zbog iznimnog odaziva javnosti za koncerte kojima proslavljeni tenor slavi 30 godina karijere, u prodaju su nedavno puštene i dodatne ulaznice u kategoriji parter za oba datuma.

Snaga sudbine

Maestro Andrea Bocelli - ikona klasične i pop glazbe tijekom zadnja tri desetljeća svojim je glasom ušao u srca milijuna ljudi, a svojim životom inspirirao mnoge umjetnike. U svijetu prepoznat kao predvodnik talijanske vokalne tradicije, rođen je u Toscani, a do sada je širom svijeta prodao više od 90 milijuna primjeraka te tako postao najprodavaniji izvođač klasične glazbe. Tijekom godina oborio je sve rekorde glazbene industrije, nastupao je na svim značajnim svjetskim pozornicama te objavio 17 studijskih albuma. Već je album »Romanza« iz 1997. postao jedan od najprodavanijih albuma svih vremena, dok je »Sacred Arias« iz 1999. najprodavaniji album klasične glazbe bilo kojeg solo izvođača u povijesti. Album »Sì« iz 2018. debitirao je na prvom mjestu britanske i američke top-ljestvice albuma, postavši Bocellijev prvi album broj jedan u obje zemlje. Album je obilježio i duet s umjetnikovim sinom Matteom, također priznatim umjetnikom koji je nedavno nastupio i u Opatiji.

Bocelli je rođen kao slabovidan, a s 12 godina totalno je izgubio vid nakon što ga je pogodila lopta, dok je s dečkima igrao nogomet. Diplomirao je pravo, ali i glazbu, smjer solo pjevanje. Godinu dana proveo je kao pripravnik u jednoj advokaturi, no shvatio je da se ne želi time baviti i da je glazba, pjevanje njegova najveća ljubav. Počeo se usavršavati uz poznate maestre, a put prema uspjehu započeo je 1993. godine. Surađivao je kroz godine s umjetnicima kao što su: Luciano Pavarotti, Lady Gaga, Dua Lipa, Ed Sheeran, Jennifer Lopez, Céline Dion, Christina Aguilera, John Miles, Marta Sánchez, Stevie Wonder, Hélène Ségara, Giorgia, Sarah Brightman, Laura Pausini, Natalie Cole, Mary J. Blige, Barbra Streisand, Nicole Scherzinger, Ariana Grande i Delta Goodrem.

Ovoga će sjajnog umjetnika u Puli pratiti Zagrebačka filharmonija, orkestar sa 150-godišnjom tradicijom vrhunskog muziciranja u Zagrebu i Hrvatskoj. Zagrebačka filharmonija promotor je glazbene umjetnosti diljem Hrvatske i kulturni veleposlanik Hrvatske u svijetu, čije su se izvedbe do sada mogle čuti u gotovo svim zemljama Europe, u Rusiji, SAD-u, Meksiku, Japanu, Omanu, Kini, Argentini i Kuvajtu. Sa Zagrebačkom filharmonijom gostovali su, kroz godine, među ostalima Yehudi Menuhin, Antonio Janigro, Mstislav Rostropovich, Leonid Kogan, Luciano Pavarotti, Ivo Pogorelić, Montserrat Caballe, Alexander Rudin, David Garett, Julian Rachlin, Shlomo Mintz i Mischa Maisky.

Na Bocellija su najviše utjecali talijanski tenori Del Monaco, Gigli te posebno Corelli. Odmalena je volio operu i životni mu je san bio postati veliki tenor. Svjetsku slavu stekao je gostovanjem u pjesmi »Miserere« koju je umjesto Pavarottija pjevao na Zuccherovim koncertima. Kruna njegove karijere kao solo pop pjevača bila je pobjeda na festivalu Sanremo 1994. u kategoriji novih nada s pjesmom »Il mare calmo della sera«. Najpoznatiji su mu hitovi »Con te partiro’« i »L’attesa«.

Godinu kasnije, ponovno se vratio na taj festival, gdje je sudjelovao s pjesmom »Con te partiro’«, osvojivši četvrto mjesto. Naredne godine njemački boksač Henry Maske odlučio je iskoristiti tu pjesmu kao lajtmotiv za završetak karijere. Bila je to engleska verzija, zajedno sa sopranisticom Sarah Brightman »Time to say goodbye«, koji je u narednih tjedan dana prodan u 300 tisuća primjeraka. Tako su njegove pjesme postale popularne u cijelome svijetu.

Mnogi su kritičari definirali Bocellija kao »najpopularnijeg muškog vokala pop glazbe i, istovremeno, najprodavanijeg solista u kategoriji klasične glazbe«.

Jednom je prilikom izjavio: »Pop muzika za mene je važno kreativno iskustvo. Daje mi mogućnost da se izrazim na različite načine, uživam u novim iskustvima, radim s novim muzičkim talentima i novim glasovima, otkrivam novu muziku, nove kulture i nove senzibilitete«.

Nije to prvi Bocellijev nastup u Puli, u Areni. Nastupio je već u srpnju, preciznije 9. srpnja 2005. godine uz sopranisticu Paolu Sanguinetti i fantastični Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem Marcella Rote.

U našem listu, dan nakon koncerta, kolegica Nuša Hauser zapisala je - dupkom ispunjena Arena, kao nezaobilazna točka za posjetitelje istančana glazbena ukusa, jučer je privukla oko šest tisuća zaljubljenika talijanskog belcanta i dionica klasične operne literature. Ljubitelji glazbe, koji su unatoč prijetećim oblacima pristigli iz svih dijelova Europe i Hrvatske u Arenu, poznatog su tenora dočekali ovacijama. Ne uzalud, Bocelli im je to uzvratio na najljepši mogući način - besmrtnom Leoncavallovom »Mattinatom«, nakon čega su slijedile poznate arije Puccinija, Bizeta, Wagnera i neizostavnog Verdijevog »Brindisija« iz »Traviate«. Uspješnost još jedne nezaboravne večeri u Areni zaokružila je talijanska renomirana sopranistica Paola Sanguinetti izvedbom poznatih opernih arija, pod sigurnom dirigentskom palicom maestra Marcella Rote i Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije iz Zagreba. Nisu tek nagrade dokaz njegove kvalitete. Ono što je primarni razlog i dalje vrlo aktualne popularnosti Bocellija jest duboko poštovanje najvećih majstora svjetske operne scene, autoriteta dirigenata eminentnih orkestralnih formacija i, svakako, impozantan broj obožavatelja koji ne propuštaju biti svjedocima njegova konstantnog profesionalnog sazrijevanja. Takvih je bilo u impresivnom broju i u pulskoj Areni kada je odlučio biti dijelom šestog izdanja Međunarodnog ljetnog Histria Festivala. Prvi dolazak u Hrvatsku ovu je toskansku zvijezdu očekivano nagnao na svojevrsnu ambasadorsku misiju sa zadaćom da svoju novu publiku upozna s reprezentativnim djelima talijanskih skladatelja, navela je Hauser.

Tom su se prigodom na repertoaru u punoj Areni, našle arije iz »Tosce« (»E lucevan le stelle«), »O mio babbino caro« iz opere »Gianni Schicchi«, kao i »O soave fanciulla« iz »La Boheme«, dakako uz brojne druge.

Živo se sjećam kako je tijekom cijelog koncerta jedan gospodin iza mene stalno pitao suprugu, »a kada će pjevati ‘Con te partiro’«, a što je Bocelli izveo na samome kraju. Za drugi bis. Vidno zadovoljan svojim prvim gostovanjem u Hrvatskoj, na kraju pulskog koncerta Andrea Bocelli je publici poručio kako će sa sobom ponijeti prekrasna sjećanja na ovu večer.

Slušajući njegovu izvedbu, moglo se pomisliti da šteta što se nije, snagom glasa, posvetio opernoj karijeri jer ima taj veliki talent, snagu glasa, a s druge strane, i bavljenje pjevanjem na širi način obogatilo je njegovu karijeru.

Bocelli je nastupao u kazalištima kao što su Carnegie Hall, Wiener Staatsoper, Metropolitan Opera House; te snimio je nekoliko opera, a među njima su »La Bohème«, »Madama Butterfly«, »Tosca«, »Il Trovatore«, »Werther«, »Pagliacci«, »Cavalleria Rusticana«, »Carmen«, »Andrea Chénier«, »Romeo i Julija«, »Manon Lescaut«, »Turandot«, »Aida«, »Otello«, »Lucia di Lammermoor« i »La forza del destino«.

Muzika za finale

Godine 2000. snimio je pod vodstvom čuvenog dirigenta Zubina Mehte album »Verdi«, gdje je snimio najpoznatije arije ovog čuvenog skladatelja. Teško je nabrojati gdje je sve nastupio, od brojnih humanitarnih solističkih koncerata, gostovanja na koncertima drugih umjetnika, pa i u humanitarne svrhe, na stadionima prije finala značajnih utakmica.

Bocelli je i proizvođač vina, u obiteljskoj poljoprivrednoj tvrtci, čime se bavi u biti cijeli život više ili manje intenzivno.

Ženio se dva puta, otac je troje djece. Godine 1992. oženio je Enricu Cenzatti. Brak je trajao do 2002. a rođeni su sinovi (1995.) i Matteo (1997.). Potom je 2012. dobio treće dijete, kćerku Virginiju iz braka s Veronicom Berti.

Bavi se filantropijom i humanitarnim radom. Nedavno je proslavio 30 godina karijere koncertom gdje su gosti bili Ed Sheeran, Russel Crowe, Laura Pausini, Eros Ramazzotti, Elisa, Tiziano Ferro, Giorgia, Placido Domingo, Zucchero, Brian May, Will Smith i Johnny Depp.

Maestro Marcello Rota već je surađivao s Bocellijem, a riječ je o dirigentu s dugogodišnjim stažem koji je dirigirao u brojnim poznatim kazalištima diljem svijeta. Solisti s kojima je surađivao su Mstislav Rostropovich, Jean-Pierre Rampal, Cecilia Gasdia, Katia Ricciarelli, Tiziana Fabbricini, Maria Dragoni, Paola Sanguinetti, Mariella Devia, Kiri Te Kanawa e Renato Bruson. Maestra će pratiti Zagrebačka filharmonija pod dirigentskom palicom vrhunskog talijanskog dirigenta Marcella Rote. Ulaznice su dostupne putem Eventim.hr online sistema i na fizičkim prodajnim mjestima Eventima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter