Spinnaker

U POREČU OTVOREN RESTORAN KOJI JE LANI PROGLAŠEN NAJBOLJIM U HRVATSKOJ Kod njih nema klasike i rutine, samo iznenađenja, ali ugodna

| Autor: Milan PAVLOVIĆ

„Misao vodilja u kreiranju novih jela je da namirnicu nije potrebno pretvarati toliko u proizvod, nego je ponovno stvoriti i ponuditi gostu u nekoj vrsti jednostavnosti da bi se uistinu osjetio njezin izvorni okus. Većina jela na novom jelovniku kreirana su novim kulinarskim trendovima, a ono što gosti Spinnakera nikako ne mogu očekivati to je klasika. Toga kod nas nema. Izuzetno nam je bitno da našim gostima ponudimo jedan sasvim poseban i jedinstven gastronomski doživljaj i zbog toga uvijek gledamo da naš meni bude komforan, odnosno da ljudi budu opušteni i uživaju u novim kombinacijama i okusima. To je cilj svega“, kaže Hrastovčak

Nakon nikad skromnijeg ulaska u jednu turističku sezonu, u Poreču zadnjih tjedana iz dana u dan sve se više počela osjećati atmosfera ljeta. Donedavno prazne ulice starogradske jezgre, s porastom broja turista, ponovno je oživio žamor. A sve njih šampion hrvatskog turizma dočekao je i još ljepši i uređeniji nego što je bio proteklih godina. Najveća novost u ovogodišnjoj porečkoj priči svakako je novouređena porečka riva koja će uz novi izgled i sadržaje svakako postati još snažniji centar društvenog života grada tijekom ljeta.

S obzirom da su radovi na rivi okončani ovih dana, u petak je svoja vrata za goste otvorio i hotel Valamar Riviera u čijem se sklopu nalazi i restoran Spinnaker koji je u rujnu prošle godine proglašen hrvatskim restoranom godine na finalnoj manifestaciji Dana hrvatskog turizma. Posjetili smo taj restoran u petak nakon otvaranja te se i sami imali prilike uvjeriti da je Spinnaker jedan od onih doživljaja koji se dugo prepričavaju i po kojima se zasigurno pamte i Poreč i Istra.

Novi meni

Nakon neplanirano duge pauze svi su već pomalo s nestrpljenjem iščekivali kad će ponovno otvoriti vrata gostima te dobiti priliku impresionirati ih svojim kulinarskim kreacijama, jer to je nešto što je svima posao, ali u tome i iskreno uživaju. Zbog toga i „prazan hod“ od nekoliko mjeseci koliko su bila zatvorena vrata restorana nije protekao bez kuhanja već je to vrijeme iskorišteno kako bi se isprobavao i slagao novi meni koji će se uskoro naći pred gostima.

Na čelu tog uigranog kulinarskog „think tanka“ nalazi se izvršni chef Ivan Ergović i chef kuhinje Goran Hrastovčak. Ovaj dvojac glavnih chefova „potpisuju“ jela koja izlaze pred goste iz kuhinje Spinnakera.

- Ivan i ja surađujemo već petu sezonu, te zajedno s timom ljudi funkcioniramo kroz Spinnaker. Trudimo se uvijek biti malo drugačiji, te našim gostima ponuditi moderna i originalna jela koristeći pritom, koliko je to maksimalno moguće, lokalne namirnice, govoreći o pristupu pripremi jela u restoranu kazao nam je Goran Hrastovčak.

Peta sezona

U ovu sezonu, kaže, ulazimo s velikim izazovom. „Misao vodilja u kreiranju novih jela je da namirnicu nije potrebno pretvarati toliko u proizvod, nego je ponovno stvoriti i ponuditi gostu u nekoj vrsti jednostavnosti da bi se uistinu osjetio njezin izvorni okus. Većina jela na novom jelovniku kreirana su novim kulinarskim trendovima, a ono što gosti Spinnakera nikako ne mogu očekivati to je klasika. Toga kod nas nema. Izuzetno nam je bitno da našim gostima ponudimo jedan sasvim poseban i jedinstven gastronomski doživljaj i zbog toga uvijek gledamo da naš meni bude komforan, odnosno da ljudi budu opušteni i uživaju u novim kombinacijama i okusima. To je cilj svega“, kaže Hrastovčak.

Ekipa iz Spinnakera zadužena je i za restoran hotela Valamar Riviera te i u njemu zaziru od klasike i rutine. Tako će ovoga ljeta u tom restoranu biti ponuđena koncepcija tzv. Champagne Breakfast & Brunch usluge, odnosno produženog doručka s nekim jelima koja se klasično ne pojavljuju u toj ponudi poput primjerice hamburgera, oštriga, repova škampi ili gazpacho juhe.

- To će biti sve manje porcije i izabrane namirnice visoke kvalitete od proizvođača s obzirom da u ovoj sezoni stavljamo snažan naglasak na to porijeklo namirnica koje ćemo pripremati našim gostima, uključuje se u razgovor Ergović i pojašnjava kako će prema zamisli funkcionirati čitava ta gastro priča.

Time se i Valamar snažno uključuje u suvremene gastronomske trendove u kojima uporaba lokalnih proizvoda daje sve veću dodanu vrijednost jelima.

- U sklopu ponude Marine Lounge & Restaurant, našim gostima i posjetiocima nudit će se tzv. Valfresco proizvodi, odnosno široki izbor svježih domaćih proizvoda i namirnica pod oznakom OPG Istra, tradicionalna polugotova i gotova jela iz Valfresco kužine, kaže Ivan Ergović.

Valamar Riviera Hotel & Residence ove godine svoja vrata otvara s novim konceptom poslovanja, poznatim pod nazivom Old Town Holiday, a kako nam pojašnjava direktor hotela Valamar Riviera Marko Miš, njime su u ovoj turističkoj kompaniji željeli stvoriti jedan specijalizirani proizvod u cilju individualiziranog pristupa gostima i posjetiteljima, privlačeći novu strukturu gostiju.

Doživljaj Istre

- Uvodeći nove individualizirane servisne koncepte, stvaramo nezaboravne doživljaje našim gostima. Marine Lounge & Restaurant u sklopu hotela, našim gostima od ove godine nudi Champagne Breakfast & Brunch uslugu, u kojem naši gosti mogu uživati u produženom doručku i užini, temeljenih na tematskoj ponudi autohtonih jela i proizvoda. Svaki kutak restorana priča svoju priču. Kroz koncept Old Town Holiday želja nam je da u gastronomiji ponudimo našim gostima nešto autohtono i originalno, odnosno što će im omogućiti da Poreč i Istru osim po baštini i moru pamte i po jedinstvenim gastro doživljajima. Naša glavna motivacija, osim zadovoljstva gostiju, je da znamo porijeklo svih namirnica, sastojaka, vina i ulja te da ispričamo njihovu priču od početka, a oni su tada predstavljeni i sljubljeni sa konceptima koja stvaramo, poručio je Marko Miš. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter