(Snimila Doria Mohorović)
Sunčani uskršnji ponedjeljak ponovno je u Vodnjan privukao brojne posjetitelje iz cijele Istre i šire, gdje je po četrnaesti put održana popularna Vodnjanska špaleta, manifestacija posvećena cijenjenom istarskom suhomesnatom proizvodu - špaleti giravolti.
Na Stanciji Buršić - Pršutarni "Kod Milana", gdje se manifestacija već godinama održava u suradnji s Turističkom zajednicom grada Vodnjana, od ranoga jutra okupljali su se brojni posjetitelji - obitelji, djeca, prijatelji, pa i brojni političari koji su odlučili provesti dan u prirodi, uz ćakulu i autentične istarske specijalitete.
(Snimila Doria Mohorović)
Program je započeo popularnom rekreativnom utrkom Teći, isti, piti, koja je okupila 50-ak trkača. Trčalo se šest kilometara po maslinicima i makadamu, u različitim kategorijama. Nakon utrke otvorena je kuhinja, a mirisi tradicionalnih jela počeli su se širiti imanjem Stancije Buršić. Nudila se, tako, špaleta giravolta, pljukanci sa šugom od špalete, kapuz, palenta sa začinskim travama, fritaja sa šparugama i mladom kapulom, kao i domaća maneštra, a kolona ljudi koja je čekala da kuša neko od jela, protezala se sve do ceste.
Uslijedila je podjela nagrada za najbolje špalete u sklopu programa zaštite Istarske špalete koji provodi Udruga proizvođača istarskog pršuta. Kako je pojasnio predsjednik ocjenjivačke komisije, načelnik Svetog Petra u Šumi Mario Bratulić, ocijenjeno je devet uzoraka, a svi su nagrađeni zlatnom medaljom, s više od 100 bodova.
(Snimila Doria Mohorović)
- To potvrđuje visoku kvalitetu proizvoda i proizvođača, poručio je Bratulić. A iako su svi uzorci bili "zlatni", titulu šampiona ove godine odnio je žminjski OPG Milan Udovičić. Nakon što mu je župan uručio nagradu, Udovičić je pozdravio domaćine, čestitao kolegama i poželio da se tradicija nastavi.
- Špaleta je zanimljiv proizvod, nekada je bila malo zapostavljena, a obitelj Buršić vratila ju je na velika vrata, rekao je Udovičić. Kako se čulo, za ovu prigodu pripremljeno je nekoliko stotina kilograma špalete.
Zadovoljstvo ovogodišnjim izdanje nije krila ni organizatorica Michela Buršić Lisjak.
- Vrijeme nas je poslužilo, a kad čujem da ljudi koji dolaze stvarno hvale i govore 'ma tu smo kod doma', to me posebno razveseli. Taj osjećaj da radim nešto što su započeli moji roditelji – uvijek se pitamo hoćemo li to znati dobro napraviti, hoćemo li to uspjeti očuvati, a onda vidiš da stvarno svake godine manifestacija nekako napreduje, sve više ljudi dolazi, a nismo ni slutili da će sve to narasti do ove mjere. Kad sjednem i pogledam sve te ljude, kažem si: napravili smo jednu feštu kao obitelj - i to baš za obitelj, kaže nam Buršić Lisjak dodajući da na imanju kroz dan očekuju oko tri tisuće ljudi.
(Snimila Doria Mohorović)
Na pitanje je li ostvaren cilj popularizacije špalete, što je njezin otac zacrtao kad je i pokrenuo manifestaciju, Michela potvrđuje:
- Mislim da jesmo. Već tjedan dana prije manifestacije svi pršutari u Istri ostali su bez špalete. To znači da nismo samo napravili feštu za taj dan, nego smo potaknuli ljude da požele imati špaletu na svom uskrsnom stolu. Nije lako danas biti proizvođač, ali mislim da smo mi kao zajednica pršutara napravili jedno pravo dobro djelo, govori nam sugovornica.
(Snimila Doria Mohorović)
Manifestaciju je svečano otvorio istarski župan Boris Miletić, naglasivši kako je "postalo tradicija doći na Stanciju Buršić i uživati u istarskoj kuhinji, posebno nakon uskrsnog vikenda kojeg mnoge obitelji provedu u kuhanju". Zamjenica vodnjanskog gradonačelnika Diriana Delcaro Hrelja zahvalila je obitelji Buršić "što promoviraju ne samo špaletu i Vodnjan, nego svih nas".
Za dobru atmosferu pobrinuo se i AlfaTime Band, koji je od jutra publiku zabavljao dobro poznatim domaćim i istarskim hitovima. Sportski duh nastavljen je kroz turnir mini odbojke, a najmlađe je oduševio bogat dječji program s napuhancima, kao i jahanje i fotografiranje s konjima. Bile su tu i stare igre, izloženi proizvodi obrtnika, istarske slastice... U kasnijim satima na rasporedu je nastup benda Night Express.