KUHAJTE S GLASOM ISTRE

RECEPT DANA Jelo na žlicu koje je brzo gotovo i najest će cijelu obitelj, i sve to za malo novca: PILEĆI GULAŠ JE PRAVI IZBOR

| Autor: Portal Glas Istre

Zaželjeli ste se jela na žlicu, po mogućnosti brzog i jednostavnog za pripremu? Dobri stari pileći gulaš u potpunosti odgovara tom opisu. To jelo lako se priprema, zasitno je i neće vam oduzeti puno vremena, a vaši ukućani bit će siti i zadovoljni, piše zadovoljna hr.

Sastojci (za 4 osobe):

1,2 kg krumpira

400 g pilećeg bijelog mesa

100 g mrkve

1 luk srednje veličine

3 velike žlice ulja ili druge masnoće po želji

2 litre vode ili temeljca

3 velike žlice octa

2 male žlice slatke mljevene crvene paprike

sol i papar

Priprema:

Krumpir ogulite, operite i narežite na manje kocke. Mrkvu operite i naribajte, a ako vam je draže, možete je nasjeckati nasitno, ovisno o tome kakvu je preferirate u jelu. Operite piletinu i također je narežite na male kocke. Luk očistite i sitno nasjeckajte ili obradite u sjeckalici.U veću posudu za kuhanje stavite ulje ili masnoću po izboru. Kada se malo zagrije, dodajte luk i pržite ga 10-ak minuta uz redovito miješanje sve dok lijepo ne požuti. Dodajte mrkvu i dinstajte 5 minuta. Zatim ubacite narezanu piletinu. Posolite i popaprite pa dinstajte sve zajedno 5 minuta. Dodajte crvenu papriku, promiješajte pa sve zalijte vodom ili temeljcem koji ste prethodno ugrijali. Ubacite krumpir i kuhajte 15-ak minuta. Tek kada je krumpir u potpunosti kuhan, u gulaš dodajte ocat, prokuhajte još minutu i maknite s vatre. Ako ocat dodate prije nego što je krumpir gotov, kiselina će ga spriječiti da se skuha kako spada.

Savjeti:

Ako ne volite gulaš "na kiselo" i preferirate verziju bez octa, jednostavno ga izbacite iz recepta. Jelu slobodno možete dodati drugih začina po svojoj želji. Zaljutite ga s malo čili papričice, obogatite sitno nasjeckanim peršinom ili pak sušenim peršinom, dodajte mu malo kopra… Mogućnosti je mnogo.Slobodno mijenjajte količinu krumpira u receptu. Prema uobičajenom normativu, u ovakva jela idu dva srednja krumpira po osobi koja u sirovom stanju teže oko 300 grama. Za četiri osobe to iznosi 1200 grama, ali količinu prilagodite po svojim ukućanima, ovisno o tome vole li više ili manje krumpira u jelu. U gulaš možete dodati i drugo korjenasto povrće ako ga imate, celer, peršin i korabica dodatno će ga pojačati. Dodajte ga u fazi dinstanja kada dodajete i mrkvu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter