savjet stručnjaka

Kako prepoznati da je dinja zrela? Postoji učinkovit trik

| Autor: Lucija Sučić
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Postoje različiti načini za procjenu je li dinja zrela u pravom trenutku.

Neki predlažu mirisanje kako bi provjerili prisutnost slatkog i intenzivnog mirisa, drugi lagano lupkanje dinje i slušanje da li proizvodi tup zvuk, znak da je pulpa sočna.

Međutim, ove tehnike može biti teško pravilno primijeniti bez malo prakse i iskustva.

Danas s vama želimo podijeliti jednostavan, ali učinkovit trik, koji je otkrio agronom Daniele Paci na svom Instagram profilu.

Ova metoda temelji se na promatranju područja gdje se nalazi peteljka dinje i može je lako primijeniti svatko.

Evo što nam objašnjava Daniele Paci: “Kad je dinja zrela, peteljka bi trebala otpasti, tako da se oko stabljike napravi ožiljak. Kada nema ožiljka, ali je sve dobro spojeno, dinja još nije spremna za jelo.”

Ovaj trik je izuzetno praktičan jer ne zahtijeva nikakve posebne vještine niti alate.

Samo pažljivo pogledajte područje stabljike dinje. Ako primijetite da se peteljka prirodno odlomila, ostavljajući dobro definiran kružni ožiljak, možete biti sigurni da je dinja zrela i spremna za uživanje.

Naprotiv, ako je stabljika još uvijek čvrsto pričvršćena i nema traga ožiljcima, bolje je pričekati još malo ili odabrati drugu dinju.

Promatranje peteljke je pouzdana metoda jer odražava prirodni proces sazrijevanja dinje.

Tijekom rasta plod dobiva hranjive tvari preko peteljke. Kada dostigne punu zrelost, dinja se počinje odvajati od stabljike, označavajući idealno vrijeme za berbu i jelo.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter