(Snimila Petra Stefanović)
U pulskom Botanicu, chef Damjan Bistričić aka The Outlaw Chef je sinoć u svom poznatom Art Brut stilu okupljenima predstavio novi val kuhinje - sljubio je muziku i hranu ili njegovim riječima - "igramo se". Svi recepti su unikatni i kreirani specifično za sinoćnji događaj.
Marin Roža je prvo odabrao muziku koju će puštati, a Bistričić je, slušajući, kreirao gastro kombinacije koje su se prvo našle nacrtane na papiru, potom su oživjele u njegovom gastro atelieru, da bi se na kraju našle i u ustima posjetitelja.
Kako je Bistričić objasnio, kombiniralo se jestivo i začinsko bilje, klasično mediteransko povrće, gauda..., sve u pratnji Rožinih bubnjeva. Kroz sva jela su sastojci više-manje isti, a razlikuju se u načinu obrade i pripreme. Tako je bilo tamne čokolade s tostiranim lješnjacima i borovnicom razvučenom na maslinovom ulju, ali i bijele čokolade također razvučene na maslinovom ulju sa sušenim ribizlima i naribanom limetom.
Sa slane strane, Outlaw je pripremio tri bruskete, svaka zapečena na maslinovom ulju. Prva je bila s bučinim sjemenkama, cherry rajčicama, listom svježeg bosiljka; druga s kruškom, gorgonzolom, jabukom i avokadom pomiješanim s maslinovim uljem i cvijetom morske soli. Na vrh je posipan ružmarin, a na kraju se sve to "zapalilo" kako bi kruh dobio šmek rošitlja. Treća brusketa je bila sa crvenom paprikom, šampinjonima i carpacciom od tikvica, također posipano s ružmarinom i zapaljeno.
Ako želite okusiti Le Art Brut kuhinju i vi, The Outlaw Chef kroz mjesec (i pol) dana gostuje u Ljubljani, s istim konceptom samo na većoj pozornici od ove pulske. Do sljedećeg susreta, čekamo njegov recept koji objavljujemo svake subote na portalu Glasa Istre, a atmosferu subotnje večeri pogledajte u videu.