Japandi stil

Novi trend u dizajnu interijera: Jednostavnost i prirodni elementi za umirujuće vibracije

| Autor: Mija Dropuljić
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Idealan dom je poput ugodne čahure, mjesto gdje se možete odvojiti od stresova vanjskog svijeta i malo lakše disati. Ali često je teško čak i pokušati postići taj cilj. Tu je pranje rublja i posuđa te beskrajan popis drugih poslova, a da ne spominjemo pouzdane faktore stresa kao što su dječja domaća zadaća ili poslovni rokovi. Dodajte vrijeme ispred ekrana i dom se često čini više kaotičnim nego opuštajućim. Možda se zato Japandi stil čini tako privlačnim u posljednje vrijeme. Evo što je točno Japandi estetika i kako možete postići izgled vlastitog doma za umirujuće vibracije.

Za one koji se nisu susreli s ovim izrazom, ovaj stil odnosi se na kombinaciju japanskih i skandinavskih principa dizajna interijera. Uključuje japansku wabi-sabi filozofiju prihvaćanja nesavršenosti prirodnih elemenata sa skandinavskim hyggeom, što je koncept koji se odnosi na udobnost i zajedništvo. Jednostavnost, prirodni elementi i udobnost su u njegovoj srži.

Iako je ovaj pomiješani izraz tek nedavno dobio na snazi, slojevita struktura japanske i skandinavske estetike daleko je od novosti. Skandinavski dizajneri posjećivali su Japan sredinom 1800-tih i tada su bili inspirirani. Ako vas zanimaju načini na koje možete ovaj mirni stil učiniti dijelom svog doma, donosimo tri načina kako to učiniti.

Fokusirajte se na prirodne elemente

Japanski i skandinavski stilovi dijele ljubav prema prirodnoj ljepoti, a Japandi to izražava kroz promišljenu paletu jednostavnih materijala. Toplo drvo dopunjeno zemljanim i glinenim materijalima te glatki kamen u kontrastu s tkanim materijalima uobičajene su karakteristike Japandi doma, gdje sve izgleda kao da bi bilo jednako ugodno na otvorenom.

Nije sve u neutralnim bojama

Naravno, skandinavski i japanski interijeri daju prednost minimalizmu, ali to se ne mora automatski prevesti u bijele zidove. Priroda ipak ima obilje boja. Razmišljajte o drvetu u različitim tonovima: šuma nije samo jedna vrsta drveća, pa ni dom ne bi trebao biti. Plava, zelena, smeđa i crna mogu se koristiti uz krem boje u predmetima kao što su vuneni tepisi, pamučni pokrivači i jastuci. Sve bi trebalo djelovati opuštajuće, kao da se radi o pogledu na prirodni krajolik.

Klonite se prekompliciranog

Kao što ste do sada naučili, Japandi stil ostaje prizeman – zbog čega će se sve odvažno ili sintetičko vjerojatno činiti neumjesnim. Izbjegava se sve što je izrazito sintetičko ili strojno izrađeno, poput staklenih ili akrilnih stolova, sintetičkih tepiha s velikim uzorcima, cjevastih kromiranih stolaca ili raskošnih lustera.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter