Ilustracija (Pixabay)
Mnogi ljudi ne shvaćaju da, iako se svježi proizvodi često smatraju sigurnima, mogu biti izloženi raznim opasnostima, piše N1.
Naime, svake godine svaka deseta osoba oboli zbog hrane, a gotovo 46% tih slučajeva uzrokovano je konzumacijom voća i povrća.
Razlog za to leži u načinu na koji se proizvodi uzgajaju i obrađuju. Mnogi rastu na otvorenom, što znači da mogu biti izloženi raznim zagađivačima poput insekata, ptica, pa čak i kontaminiranog tla. Osim toga, voće i povrće može se kontaminirati tijekom pakiranja, skladištenja ili pripreme. Čak ni hidroponski uzgojeni proizvodi nisu imuni na bakterije i pesticide, piše Science Alert.
Zato je pravilno pranje ovih namirnica ključno za očuvanje zdravlja. Najbolji način pranja je korištenje hladne, tekuće vode. Površinu voća i povrća treba dobro istrljati rukama kako bi se uklonile nečistoće, pesticidi i mikrobiološke čestice. Preporučuje se korištenje čiste posude umjesto sudopera za namakanje, kako bi se izbjegla kontaminacija, prenosi Krstarica.