OBRATITE POZORNOST

Perete li voće i povrće pogrešno? Evo kako ga ispravno oprati i izbjeći opasnosti

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Mnogi ljudi ne shvaćaju da, iako se svježi proizvodi često smatraju sigurnima, mogu biti izloženi raznim opasnostima, piše N1.

Naime, svake godine svaka deseta osoba oboli zbog hrane, a gotovo 46% tih slučajeva uzrokovano je konzumacijom voća i povrća.

Razlog za to leži u načinu na koji se proizvodi uzgajaju i obrađuju. Mnogi rastu na otvorenom, što znači da mogu biti izloženi raznim zagađivačima poput insekata, ptica, pa čak i kontaminiranog tla. Osim toga, voće i povrće može se kontaminirati tijekom pakiranja, skladištenja ili pripreme. Čak ni hidroponski uzgojeni proizvodi nisu imuni na bakterije i pesticide, piše Science Alert.

Zato je pravilno pranje ovih namirnica ključno za očuvanje zdravlja. Najbolji način pranja je korištenje hladne, tekuće vode. Površinu voća i povrća treba dobro istrljati rukama kako bi se uklonile nečistoće, pesticidi i mikrobiološke čestice. Preporučuje se korištenje čiste posude umjesto sudopera za namakanje, kako bi se izbjegla kontaminacija, prenosi Krstarica.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter