SPLIT

Sveučilište u Splitu: Poticati žene na rad u znanosti

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Sveučilište u Splitu je u povodu 11. veljače Međunarodnog dana žena i djevojaka u znanosti priopćilo kako je nužno poticati što više žena i djevojaka da se uključe u znanost.

"Potrebno je povećavati svijest o doprinosu žena u znanosti te promovirati razvoj njihovih karijera u znanosti," istaknuto je u priopćenju splitskog Sveučilišta.
Profesorica fizike Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Splitu  Bernarda Lovrinčević je istaknula kako je naša realnost da je ženama općenito teže uskladiti karijeru i obiteljski život.
"Pandemija covida je te nejednakosti između žena i muškaraca samo produbila,"  rekla je Lovrinčević.
 Dodala je da su nedavna istraživanja pokazala kako je znatno pala produktivnost znanstvenica u pandemijskom razdoblju, gledano po prijavama znanstvenih radova i projekata.

"To ne iznenađuje, ako uzmemo u obzir da većinu kućanskih poslova ipak odrađuju žene," rekla je i istaknula da je rad u znanosti specifičan zbog toga što zahtijeva stalan angažman, usavršavanje i učenje.

"Što se tiče rodnih stereotipa, nekoliko puta sam bila izložena neugodnim komentarima od muških kolega. Fizika je još uvijek percipirana kao 'muška' znanost, a jedini način da se to promijeni je da se fizičarke same aktiviraju i na neki način izađu iz sjene",  poručila je profesorica Lovrinčević koja je na prošlogodišnjem Festivalu znanosti u  Splitu prezentirala profesionalni i privatni život žena dobitnica Nobelove nagrade za fiziku.

"Interesantna je činjenica da je svaka od žena koje su dobile Nobelovu nagradu iz fizike imala snažan roditeljski, odnosno učiteljski uzor u znanosti," rekla je profesorica Lovrinčević.

 Opća skupština Ujedinjenih naroda 2015. godine proglasila je 11. veljače Međunarodnim danom žena i djevojaka u znanosti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter