ZAGREB

Probaj i ti - poruka s IRB- uz Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Mlade znanstvenice s Instituta Ruđera Boškovića (IRB) odaslale su povodom Međunarodnoga dana žena i djevojaka u znanosti, koji se tradicionalno obilježava 11. veljače, više poruka, a jedna od njih je i - Znanost me čini sretnom, probaj i ti.

Mlade 'Ruđerovke' poručile su, uz ostalo, i ovo -  "Svaki dan u životu znanstvenika je drukčiji i izazovan!" i "Znanost mi pomaže da promijenim svijet na bolje!", izvijestio je u četvrtak IRB.

Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti tradicionalno se obilježava 11. veljače i njime se odaje priznanje svim ženama koje rade i daju svoj prinos u sferama znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike, ali se i podsjeća na nužnost podizanja svijesti o nedostatku zastupljenosti žena i djevojaka u znanosti.

Navodi se kako, po podatcima UNESCO-a za razdoblje 2014. do 2016., tek oko 30 posto svih studentica odabire STEM-srodna područja u visokom obrazovanju i širom svijeta su upisne kvote studentica niže u odnosu na muškarce u svim područjima prirodnih znanosti.

IRB iznad hrvatskoga i europskoga prosjeka po udjelu znanstvenica

Po podatcima Eurostata, na razini Europske unije (EU) je 6,3 milijuna znanstvenica i inženjerki što je udio od 41 posto u ukupnom broju zaposlenih u ovim sektorima.

Podatci Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske govore pak da žene čine 46 posto aktivnih znanstvenika u Hrvatskoj. Po podatcima Državnoga zavoda za statistiku u 2019. akademski stupanj postiglo je 680 doktora znanosti, a udio žena u tom broju iznosio je 55,4 posto.

Navedeno je kako je, od ukupno 427 doktora znanosti zaposlenih na Institutu "Ruđer Bošković", 246 doktorica znanosti, što je udio od 60 posto. Osim toga, na Institutu je trenutačno 220 mladih istraživača koji rade na doktoratu, a među njima je 141 doktorandica, što je udio od čak 64 posto.

Ove činjenice, istaknuto je, svrstavaju IRB iznad hrvatskoga i EU prosjeka.

Također, IRB želi u povodu obilježavanja UN-ova Međunarodnoga dana žena i djevojaka u znanosti, osvijestiti pitanja o rodnoj ravnopravnosti u znanosti, tehnologiji, inženjerstvu i matematici. Zato su, navedeno je, nastale i video priče doktorandica i poslijedoktorandica u sklopu online treningu znanstvene komunikacije koji se tijekom veljače provodi na IRB-u u suradnji s Britanskim veleposlanstvom u Zagrebu te British Councilom.

Opća skupština Ujedinjenih Naroda (UN) 2015. proglasila je 11. veljače Međunarodnim danom žena i djevojaka u znanosti kako bi se promicalo ravnopravno sudjelovanje djevojaka i žena u obrazovanju, usavršavanju, radu i donošenju odluka u znanosti.

Također, ciljevi zbog kojih je taj dan proglašen su i eliminacija svake diskriminacije žena, uključujući onu u području obrazovanja i zapošljavanja te premošćivanje pravnih, ekonomskih, socijalnih i kulturnih barijera kroz poticanje razvoja obrazovnih politika i programa, uključujući školske kurikulume radi poticanja većega sudjelovanja žena i djevojaka, promocije razvoja karijere u znanostima i prepoznavanja postignuća žena u znanosti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter