Glavobolje, prekomjerna težina, nadutost, alergije, depresija, umor koji ne prolazi, oslabljeni imunitet, problemi s probavom, visoki tlak i kolesterol problemi su koji se na prvi pogled ne čine ozbiljnima, no s vremenom mogu itekako ugroziti zdravlje. Iako naizgled nepovezani, činjenica je da korijen svih tih tegoba leži u zatrovanosti našeg organizma
Pročistiti organizam nakon blagdana jednostavno je nužno jer tijelo, posebice naš želudac, itekako pate nakon božićno-novogodišnjih pretjerivanja i prejedanja. Ne samo prevelika količina hrane, nego i alkohola, šećera i masti, donose probleme s probavom, kožom, odnosno tenom, ali i sa zglobovima. Nadutost je jedan od najčešćih simptoma blagdanskog pretjerivanja, no zahvaljujući čišćenju organizma ili detoksikaciji možete stati na kraj nakupljenim štetnim tvarima u organizmu. Posebice će vam na tome biti zahvalni vaša jetra i bubrezi.
Stoga, ukoliko se osjećate naduto, umorno, boli vas glava, imate probavne smetnje i slično, vrijeme je da se vratite uravnoteženoj prehrani, po mogućnosti bogatoj pročišćavajućim namirnicama.
Poželjno je tijekom detoksikacije paziti da ne dođe do gubitka esencijalnih hranjivih tvari čime bi se narušilo cjelokupno zdravstveno stanje, a najbolje ju je provoditi u intervalima od 7, 14 ili 21 dan. Pri detoksikaciji potrebno je pojačati doze vitamina C i E, flavonoida i drugih antioksidansa, te sumpor koji je vrlo važan element u procesu uklanjanja otrova iz organizma. Obično detoksikacija podrazumijeva voćne i povrtne sokove te namirnice kao što su salata i zeleno lisnato povrće, mrkva, limunov sok, suhe šljive, celer, brokulu, žitarice, češnjak, luk, poriluk, prokulica, kupus, cvjetača. Kupusnjače poput zelenog i crvenog kupusa, kelja, raštike, rotkvica i rikule pioniri su detoksikacijskog menija. Te namirnice bogate su hranjivim tvarima uz pomoć kojih se naš organizam neprestano može obnavljati i pročišćavati, potiču rad jetrenih enzima, pomažu u čišćenju potencijalnih kancerogenih tvari i u uklanjanju otpadnih tvari.
Donosimo vam plan kako uspješno pročistiti organizam i vratiti vam stari elan.
Raznolika prehrana omogućava vam da dobijete sve hranjive tvari koje su potrebne vašem tijelu, kako bi besprijekorno funkcionirao organizam, te kako biste ostali zdravi. Nemojte se prepustiti iskušenju da počnete preskakati obroke kako biste poništili učinke prethodnih prejedanja. Takvo žrtvovanje je nepotrebno, ali i opasno. Ne pomaže vam da se očistite, a niti da smršavite. Daleko je bolje pojesti pet pravilno raspoređenih obroka u danu, nego li gladovati i na koncu postići samo kontra efekt. Nikada ne preskačite doručak, a što se tiče grickalica budite lukavi. Uvijek je bolje za užinu pojesti neku voćku ili jogurt, a što će vam pomoći da umanjite glad i da ne pretjerate kasnije sa ručkom.
Voće i povrće, sa svojim vitaminima i mineralnim solima, idealni su saveznici u uspješnoj detokcikaciji i gubitku nakupljenih kilograma. Pojedite najmanje pet porcija voća i povrća dnevno! Pritom birajte ono voće i povrće sa izraženim pročišćavajućim učinkom. Brokula, kupus i kelj su bogate vlaknima, antioksidansima i vitaminom C, te pomažu u uklanjanju toksina. Zelene mahune su bogate kalijem i vlaknima, imaju pročišćavajuće djelovanje i pomažu bubrezima u radu.
Konzumirajte i artičoke koje sadrže tvar koja se zove cinarin, a koji pospješuje rad žuči i jetre, regulira masnoće i kolesterol u krvi te se preporučuje kod stanja loše probave. Nadalje, šparoge jer sadrže mnogo vlakana i vode i zato su vrlo korisne za poboljšanje rada bubrega i pročišćavanje. Peršin prirodno pomaže čišćenju bubrega i doprinosi normalnom funkcioniranju. Koromač pročišćava, prije svega zahvaljujući poticajnom učinku diureze i crijevnih funkcija, te tonira jetru.
Jabuka sadrži znatne količine fitosterola i pektina koji reguliraju crijevni tranzit. Također je voće bogato vlaknima, a sadrži i vitamine. Jedenje neoguljenih jabuka općenito ima adstrigentno, laksativno i baktericidno djelovanje. Limun je pravi rudnik vitamina C. Povoljno djeluje na rad jetre, crijeva, želuca, imunog, živčanog i kardiovaskularnog sustava.
Zahvaljujući limunskoj kiselini, neutralizira otrovne tvari i njihovo djelovanje, olakšava probavu i ubrzava razlaganje masti.
Masti su jedna od glavnih komponenti uravnotežene prehrane, pa ih ne odbacujte već odaberite one ispravne! Birajte masti biljnog porijekla umjesto onih životinjskog. Koristite ekstra djevičansko maslinovo ulje kako za začiniti salate tako i za kuhanje jer ima izvanredna hranjiva svojstva koja ga čine važnim saveznikom u borbi protiv kardiovaskularnih bolesti.
Među najboljim je mastima koje možete odabrati u svakodnevnoj prehrani, čak i kad ste na dijeti i to iz višestrukih razloga. Snižava kolesterol i štiti vaše srce, starenje stanica se usporava, a to su samo neke od blagodati korištenja ovoga ulja. Ekstra djevičansko maslinovo ulje ima temeljnu antioksidacijsku funkciju, prije svega zahvaljujući vitaminu E i mnogim polifenolima.
Ove dvije hranjive tvari zajedno imaju izvanrednu funkciju kontrasta slobodnih radikala, uzroka staničnog starenja.
Ograničite konzumaciju soli jer se zbog previše slane hrane izlažete većem riziku obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti, a pored toga biti ćete više izloženi problemu zadržavanja vode u organizmu. Ukoliko hranu solite umjereno imati ćete zdravije srce, a zasigurno ćete se osjećati i daleko manje napuhani.
No, kako ograničiti uporabu soli? Umjesto soli možete koristiti razne začine i aromatično bilje kako biste dali okus vašim jelima, te umjesto pržene hrane vaša jela možete skuhati na pari. Kuhanjem na pari se pojačava okus hrane, pa iz tog razloga nećete morati pretjerivati s dodatnim začinjavanjem. Pripazite i na to da sol nije samo ono što dodajete vašim jelima jer vrlo često određena količina soli već postoji u namirnicama, primjerice u nizu suhomesnatih proizvoda, kao i u konzervama. Iz tog razloga dobro je steći naviku čitanja deklaracija na proizvodima kako bi bili upoznati sa postotkom sadržane soli u onome što jedete.
Voda je nužna za naš organizam, a čija je namjena svestrana i bez koje ne bismo mogli. Potiče izmjenu hranjivih tvari u stanicama i, što je najvažnije, pomaže kod prijenosa kisika do svih dijelova organizma. Ukoliko u vašem organizmu nema dovoljno vode, mozak će biti izložen većim naporima, a to će dovesti do stresa. Voda pomaže u izlučivanju štetnih toksina iz tijela, hidratizira kožu i sprječava njeno isušivanje. Regulira probavu i sprječava nastajanje bubrežnih kamenaca. Ubrzava metabolizam i pomaže da se osjećate sitima. Zamijenite zaslađena pića vodom i popijte čašu vode prije obroka kako biste smanjili unos hrane.
Stručnjaci preporučuju da pijete najmanje 2 litre vode na dan kako biste nadoknadili tekućinu koju gubite sa svakodnevnim aktivnostima i kako bi vaše tijelo ostalo hidratizirano. Izbjegavajte konzumaciju super alkoholnih pića i ograničite konzumaciju vina. Ukoliko volite vino pijte ga umjereno. Ispravna doza za žene je čaša vina na dan uz obrok, a za muškarce dvije čaše na dan, također uz obrok.
Zajedno s uravnoteženom prehranom, aktivan život je ključ uspjeha za postizanje zdravlja i fizičke forme kakvu želite. Bavljenje sportom omogućava vam da postignete vitku liniju, štiti vaš kardiovaskularni aparat, jača imunološki sustav i drži vas podalje od stresa. Nastojte se redovito baviti nekim sportom ili bilo kakvom fizičkom aktivnošću, te pokušajte iskoristiti što je moguće više slobodnog vremena kako biste bili u pokretu. Prošetajte kad god vam se za to pruži prilika, a umjesto da idete liftom, koristite stepenice.
Čajevi vam uvelike mogu pomoći da ponovno pronađete ravnotežu i da se riješite nakupljenih toksina. Također, ukoliko spadate u kategoriju ljudi koji ne piju dovoljno vode, čajevi mogu biti izvrsna alternativa kako biste vaše tijelo održali hidratiziranim. Ukoliko imate problem sa zadržavanjem tekućina u tijelu vaš prvi izbor treba biti zeleni čaj. Izvrstan je za drenažu, pomaže u uklanjanju suvišnih tekućina, sadrži mnogo antioksidanata koji pomažu u suzbijanju stanične oksidacije. Drugi drenažni biljni čaj je onaj na bazi hamamelisa, poznatog po svojim protuupalnim svojstvima, te crvene loze sa svojim vazoprotektivnim djelovanjem. Ružmarin smanjuje oticanje i poboljšava probavu, a možete popiti i biljni čaj s ružmarinom i timijanom koji će vam pomoći da povratite energiju.
U ljudskom tijelu nalazi se oko 1.000 različitih vrsta bakterija korisnih za organizam, a koji pomažu urednom radu vaših crijeva. No, pojedini faktori poput godina, stresa i loše prehrane mogu umanjiti broj ovih mikroorganizama. Rezultat toga je loša probava, nadutost, osjećaj težine, niža razina imuniteta i povišeni rizik od infekcija. Upravo iz tog razloga je korisno konzumirati probiotike, posebice uzimajući hranu koja je njima bogata poput jogurta, a posebice grčki tip jogurta. Kako bi zadržali prirodnu ravnotežu bakterijske flore dovoljan vam je jedan jogurt na dan.
Sastojci za 1 osobu:
U zdjelu za miksanje stavite sve sastojke i sok od limuna, podliti sve vodom, izradite mikserom. Ako radite sa štapnim mikserom ostat će komadići. Odložite u staklenu bocu s poklopcem. Napitak treba piti tri puta na dan prije ili poslije obroka.
Sastojci za 1 osobu:
Manji korijen đumbira ogulimo i izribamo, potrebna je jedna jušna žlica. Limun ogulimo i narežemo na ploške, a ako je limun domaći nije potrebno guliti ga. Svježi krastavac ogulimo, izrežemo na ploške. Potom sastojke dodamo u vodu i poklopimo. Ostavimo da prenoći, ujutro ocijedimo i pijemo tokom dana. Spravljena tekućina koristi se tijekom dana umjesto vode. Važno je popiti dvije litre dnevno četiri dana za redom.
Sastojci:
Svo voće očistiti, nasjeckati i staviti u blender. Izmiksati i eto smoothie je gotov za konzumaciju.
Sastojci:
U električnu sjeckalicu stavite kakao, kikiriki maslac, natrganu bananu, vanilin šećer i cimet. Ulijte bademovo mlijeko i dobro izmiješajte.
Čokoladni napitak pospite popečenim kokosom i poslužite odmah. U slučaju da vam je napitak previše gorak zasladite ga s prirodnim zaslađivačem.