Ilustracija (Pixabay)
Začini nisu samo pojačivači okusa – bogati su moćnim spojevima koji donose brojne zdravstvene prednosti. Osim što obogaćuju jela aromom, sadrže bioaktivne tvari koje mogu pozitivno utjecati na zdravlje, piše Index.hr.
Mnogi začini imaju protuupalna, metabolički poticajna i antikancerogena svojstva, čineći ih odličnim dodatkom uravnoteženoj prehrani, tvrde stručnjaci. Neki od njih mogu pomoći u regulaciji šećera u krvi, poboljšati probavu i podržati rad imunološkog sustava. Redovita konzumacija određenih začina može pridonijeti dugoročnom očuvanju zdravlja i prevenciji kroničnih bolesti.
Stručnjaci za prehranu otkrili su četiri začina koja doprinose cjelokupnom zdravlju i mršavljenju.
Kurkuma je poznata po svojoj sposobnosti smanjenja kronične upale zahvaljujući aktivnom spoju kurkuminu. "Kurkuma sadrži kurkumin, koji ima protuupalna svojstva. Smanjujući upalu, može podržati gubitak kilograma, uključujući masnoću na trbuhu", kaže nutricionistica Kimberly Booker za SheFinds.
Također napominje da "kurkumin može poboljšati osjetljivost na inzulin, utječući na način na koji tijelo skladišti masnoće".
Crni papar ne samo da je nezaobilazan u kuhinji, već može pomoći u smanjenju kronične upale i poboljšati metabolizam. "Piperin, aktivni spoj crnog papra, povezan je s mogućim poboljšanjem metabolizma masti i može pojačati apsorpciju drugih nutrijenata, uključujući one koji podržavaju gubitak težine", objašnjava Booker.
Također dodaje da piperin ima antioksidativna i protuupalna svojstva koja mogu "smanjiti oksidativni stres i upalu povezanu s razvojem raka". Crni papar može čak povećati bioraspoloživost drugih začina, čineći ih učinkovitijima u organizmu.
Cimet je poznat po svom odličnom okusu, ali i po snažnim antioksidativnim i protuupalnim svojstvima. "Jedan od najboljih protuupalnih začina je cimet. Sadrži moćne antioksidanse i spojeve koji mogu smanjiti upalu u tijelu", kaže dijetetičarka Trista Best. Nutricionistica Mary Sabat slaže se s time i dodaje: "Cimet može smanjiti nadutost i poboljšati probavu."
Đumbir je još jedan začin s impresivnim zdravstvenim prednostima, posebno u smanjenju upale, nadutosti i plinova. "Đumbir je jedinstven po tome što sadrži spojeve zvane gingeroli, koji stvaraju antioksidativni učinak u tijelu i smanjuju oštećenje stanica slobodnim radikalima", kaže Best. Ona objašnjava da ovaj proces pomaže u borbi protiv oksidativnog stresa, koji može doprinijeti pretilosti i razvoju raka.
Liječnica dr. Melina Jampolis dodaje: "U jednoj studiji žene koje su konzumirale dva grama (oko pola žličice) đumbira u prahu dnevno imale su smanjen indeks tjelesne mase (BMI)." Također ističe da đumbir može blago povećati potrošnju kalorija, poboljšati osjećaj sitosti i pridonijeti zdravlju crijevne mikrobiote.