znanstvena istraživanja

Ova štetna navika može uzrokovati srčane bolesti i bolest desni

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Pranje zuba i korištenje zubnog konca svakako su važni, no možda nismo svjesni da to može imati veze s zdravljem srca, piše Index.hr. Znanstvena istraživanja pokazuju značajnu povezanost između oralnog zdravlja i zdravlja srca.

Analizom 26 različitih znanstvenih studija otkriveno je da osobe s parodontnom bolešću (poznatijom kao bolest desni) imaju povećan rizik od srčanih bolesti.

Kardiolog, dr. David Jacob, objašnjava da loša higijena zuba uzrokuje upalu u ustima. Ta upala može se proširiti na ostatak tijela i krvne žile. Tako upala u ustima može dovesti do upale krvnih žila, povećavajući rizik od srčanih bolesti. "Upala oslabljuje krvne žile i dovodi do ateroskleroze, što znači nakupljanje kolesterola u krvnim žilama. To može uzrokovati koronarnu arterijsku bolest, anginu i srčani udar", rekao je za Parade.

Kardiologinja dr. Tiffany Di Pietro također ističe da je upala zajednička poveznica između bolesti desni i srčanih bolesti. Ipak, smatra da je to više zajednički faktor nego uzročna povezanost. "Pacijenti s bolešću desni obično imaju upalu u tijelu, a ti isti pacijenti mogu imati srčane bolesti koje mogu biti pogoršane zbog upale", kaže ona.

Jedna izuzetno štetna navika može uzrokovati i bolest desni i srčane bolesti

Postoji jedan slučaj u kojem loše oralno zdravlje može izravno utjecati na srce, a to je specifično za osobe s bolestima srčanih zalistaka koje imaju umjetne srčane zalistke.

"Pacijenti s bolestima srčanih zalistaka, posebno s umjetnim zaliscima, mogu imati veći rizik od infekcije zbog bolesti desni. Višak bakterija u ustima može se prenijeti u krvotok i zaraziti umjetne zaliske. To se zove endokarditis. U ovom slučaju može postojati izravna 'uzročna povezanost'", ističe dr. Di Pietro.

Nadalje, kardiolog dr. Tariqshah Syed navodi da postoji jedna izuzetno štetna navika koja može uzrokovati i bolest desni i srčane bolesti - korištenje duhanskih proizvoda. Znanstvena istraživanja jasno pokazuju da je upotreba duhana najvažniji faktor rizika za bolest desni. Isto se odnosi i na duhan i srčane bolesti.

Zato, ističe dr. Syed, osobe koje konzumiraju duhan mogu istovremeno imati i bolest desni i srčane bolesti. Stoga je izbjegavanje duhanskih proizvoda - uključujući cigarete, duhan za žvakanje i električne cigarete - najvažniji način da se pobrinemo za zdravlje svojih usta i srca.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter