Pozitivan utjecaj

Evo što se zapravo događa vašoj kosi i vlasištu ako rjeđe koristite šampon

| Autor: Mija Dropuljić
Ilustracija (iStock)

Ilustracija (iStock)


Mišljenja se razlikuju oko pitanja koliko često trebamo prati kosu. Neki ljudi vjeruju da je u redu prati kosu svaki dan, dok drugi misle da je to štetno. Ovaj mit je djelomično opovrgnut studijama, ali još uvijek ostaje u glavama mnogih žena. Ali što je s obrnutim putem? Što se događa ako kosu peremo samo jednom tjedno?

Ušteda… Ali?

Pranje kose samo jednom tjedno sigurno će pozitivno utjecati na vaš novčanik jer ćete dugoročno uštedjeti vodu i struju. No vaša kosa neće biti toliko sretna zbog toga – barem tvrde neki stručnjaci. Savjetuju da šampon ne koristite samo jednom tjedno, jer prerijetko pranje kose povećava rizik od začepljenja uzrokovanih sebumom i prljavštinom na korijenu kose. Napravit će se perut, vlasište će postati osjetljivije i može početi neugodno svrbjeti.

Čak i ako je čista!

Ali nisu samo perut i sebum ono što se s vremenom nakuplja u kosi. Utjecaji iz okoline na koje isprva ne pomislimo također ostaju u vašoj kosi. To uključuje ispušne plinove, finu prašinu i dim cigareta. Znoj također nije za zanemariti. Dakle, pranje kose ima smisla čak i ako vam je kosa i dalje čista.

Bitna razlika

Dakle, koliko često trebate prati kosu? Ne postoji opći odgovor na ovo pitanje jer ovisi o vašem životnom stilu, strukturi i duljini kose. Općenito, tanku kosu treba prati rjeđe nego gustu kosu, jer brže izgleda opušteno i masno. Sebum koji proizvodi vlasište jednostavno je mnogo vidljiviji na tankoj kosi. Preporučujemo korištenje blagog šampona za svaki tip kose kako biste zaštitili vlasište kutikulu kose.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater