NEKONTROLIRANA ŽELJA

Zašto toliko volimo jesti junk food? Znanstvenici misle da su konačno pronašli odgovor

| Autor: Šarlota Brnčić
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Razumijevanje zašto se prejedamo nezdravom hranom dugo je bila misterija.

Iako znamo da snažna moć hrane utječe na naše izbore, točni sklopovi u našem mozgu koji stoje iza ovog mehanizma nisu jasni.

Živac vagus šalje unutarnje senzorne informacije iz crijeva u mozak o nutritivnoj vrijednosti hrane, ali molekularna osnova nagrade u mozgu povezana s onim što jedemo nije u potpunosti shvaćena.

Novo istraživanje objavljeno u Cell Metabolism razotkriva unutarnje živčane veze, otkrivajući odvojene putove žudnje za masnoćom i šećerom, kao i zabrinjavajuće otkriće: kombinacija tih putova pretjerano potiče našu želju da jedemo više nego inače.

Istraživači su utvrdili da su živčane stanice u crijevima, a ne stanice okusa u ustima, ključni faktor.

Otkrili su da masti i šećeri aktiviraju različite puteve između crijeva i mozga, što objašnjava zašto ta krafna može biti tako neodoljiva.

Tim je koristio najsuvremeniju tehnologiju za izravnu manipulaciju neuronima masti ili šećera u sustavu vagusnog živca i pokazao da obje vrste neurona uzrokuju oslobađanje dopamina u centru za nagrađivanje mozga.

Otkrili su dva puta posvećena živcu vagusu: jedan za masti i drugi za šećere.

Ti krugovi, koji potječu iz crijeva, prenose informacije o tome što smo pojeli u mozak, pripremajući pozornicu za apetit.

Ovo otkriće baca svjetlo na to zašto dijete mogu biti tako izazovne.

Ljudski mozak može biti suptilno programiran da traži kombinacije s visokim udjelom masti i šećera, bez obzira na napor.

Komunikacija između crijeva i mozga odvija se ispod razine svijesti, pa možemo žudjeti za ovom vrstom hrane, a da toga nismo ni svjesni.

Tim očekuje da će ova linija istraživanja pružiti nadu za razvoj strategija i tretmana protiv pretilosti.

Ciljanje i reguliranje sklopa nagrađivanja crijeva i mozga moglo bi ponuditi novi pristup obuzdavanju nezdravih prehrambenih navika.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter