Ilustracija (Pixabay)
Zašto je avokado toliko važan za naše zdravlje?
Kao odgovor na ovo pitanje moglo bi se navesti bezbroj razloga, ali mi ćemo se ograničiti na samo 5, najvažnijih:
Konzumiranje avokada pomaže u regulaciji krvnog tlaka, zbog visokog udjela magnezija i kalija (ekvivalent 2-3 banane ) i mononezasićenih masnoća koje pomažu u smanjenju razine kolesterola u krvi, osiguravajući pravilan rad krvožilnog sustava i čuvajući zdravlje srce i arterije.
Avokado je bogat vlaknima. Dovoljno je reći da se u avokadu srednje veličine nalazi 10 grama vlakana, od kojih je 75% netopivo, a preostalih 25% topivo.
To znači da je konzumacija avokada posebno pogodna za olakšavanje crijevne pokretljivosti i za poticanje osjećaja sitosti tijekom niskokaloričnih dijeta.
Zahvaljujući značajnom doprinosu vitamina A i E koji pomažu tijelu u borbi protiv slobodnih radikala i usporavaju starenje kože.
Pulpa avokada također se može koristiti na koži kao ovlaživač, u obliku maske koja suhoj koži vraća sjaj i hrani ju te odgađa pojavu prvih bora.
Prirodni "botox" učinak, dakle, ali po znatno pristupačnijoj cijeni!
Pokušajte pomiješati pulpu avokada s medom i jogurtom i smjesu nanesite na lice najmanje 20 minuta…
Umjesto maslaca i ulja, avokadom začinite jela ili salate. Pulpa se savršeno maže na vrući kruh i može se koristiti u raznim slatkim receptima kao zdrava i povrtna alternativa maslacu.
Zatim, tu je i ulje avokada koje je uz redovitu upotrebu u kuhinji izvrstan saveznik u prevenciji bolesti srca, starenja kože i lošeg kolesterola.
Jesti avokado znači pomoći tijelu da apsorbira hranjive tvari prisutne u drugim namirnicama.
Naime, ako se doda u salatu, avokado povećava apsorpciju beta-karotena iz mrkve za otprilike 14 puta, a alfa-karotena iz zelene salate za 4 puta.