Visokovrijedne bjelančevine

Od svih riba, ova se najčešće preporučuje u zdravoj i uravnoteženoj prehrani

| Autor: Šarlota Brnčić
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Skuša je izvrsna namirnica izuzetnih nutritivnih svojstava.

Osim što je dobar izvor proteina visoke biološke vrijednosti, temeljnih za rast i održavanje mišićne mase, također je bogata omega 3 masnim kiselinama, takozvanim “dobrim mastima”, korisnim za održavanje zdravlja kardiovaskularnog sustava.

Također je bogata vitaminima, posebno onima skupine B, kao što su B1 , B2 i B3, a osigurava važne mineralne soli kao što su željezo, fosfor, bakar i magnezij.
Kalorije

Meso skuše je nemasno: daje 85 kalorija na 100 grama svježeg proizvoda. Od ove vrijednosti 20% predstavljaju bjelančevine te mono i polinezasićene masti.

Konzervirana skuša

Skuša u konzervi vrlo je praktično rješenje. Ribu ne morate čistiti niti kuhati. Otvorite konzervu i dodajte ju umacima, preljevima, tjestenini i salatama.

Još jedan pozitivan i ne uvijek poznat aspekt je da konzervirana verzija ima nutritivni profil praktički isti kao onaj svježe skuše.

Čak i konzervirana verzija, naime, izvrstan je izvor plemenitih proteina, vitamina A, B2 i B12 te višestruko nezasićenih masnih kiselina iz serije omega3.

Jedina velika razlika je u većem kalorijskom unosu u slučaju skuše u ulju, budući da se kalorijama tekućine za konzerviranje mora pribrojiti i kalorija samog proizvoda.

Koliko puta tjedno možete jesti skušu

Prema smjernicama zdrave prehrane ribu bi trebalo konzumirati najmanje 2-3 puta tjedno.

Oni koji su na dijeti mogu jesti skuše

Masna riba jedna je od najpreporučljivijih namirnica u zdravoj i uravnoteženoj prehrani.

Između ostalog, skuša je jedna od najhranjivijih riba i bogatih nutritivnih svojstava.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter