Ultra procesirana hrana

Namirnice koje povećavaju rizik od srčanih bolesti. Nisu samo one koje mislite

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Unsplash)

Ilustracija (Unsplash)


Ultra procesirana hrana (UPH) postala je dio načina života za mnoge ljude diljem svijeta. Što ne bi bio toliki problem da nije štetna i da joj se ne okreće čak 75 posto ispitanih u istraživanju na ovu temu, piše N1.

Provela ga je tvrtka Viridian Nutrition i izrazila zabrinutost što troje od pet osoba ne može identificirati UPH prema njegovoj oznaci, čime si zapravo šteti zdravlju.

"Studija koja je obuhvatila više od 100.000 ljudi u Francuskoj povezala je UPH sa značajno većim stopama srčanih bolesti i moždanih udara", navodi Viridian Nutrition i dodaje:

"Postoje i sve čvršći dokazi o određenim aditivima. Aspartam (umjetno sladilo) sada je klasificiran kao mogući karcinogen od strane Svjetske zdravstvene organizacije. Zabrinjavajuće je što je i dalje prisutan u prehrambenim proizvodima, posebno gaziranim pićima."

A osim što toliko ljudi ne zna identificirati UHP, šest od deset čak nije sigurno ni što je ultra procesirana hrana. Također, postoji još više zabune kada je riječ o hrani označenom "zdravom" pa 75 posto ispitanika smatra da je UPH poput voćnih jogurta i druge ultra procesirane opcije idealan obrok za ručak. Nije, i može dovesti do kardiovaskularnih poteškoća.

Uz to, osim voćnih jogurta, štetni UPH uključuje šunku, kruh, voćne napitke i dresinge za salatu. Stoga, savjet je reducirati koliko god je moguće ove namirnice ili ih se potpuno odreći.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter