hrana, zdravlje i godine

Ove namirnice ne biste trebali konzumirati ako imate više od 40 godina

| Autor: Glas Istre
(Pixabay)

(Pixabay)


Nezdrava hrana može izazvati razne nelagode u vašem tijelu kako starite. Uklonite navedene namirnice na svoj jelovnik kako biste ostali dobrog zdravlja, prenosi N1. 

Hrenovke

Vrijeme je da se oprostimo od prerađenog mesa. “Prerađeno meso ima visok udio natrija, zasićenih masti i nitrata (konzervansa), a sve to može imati negativan utjecaj na zdravlje”, kaže dijetetičarka Erin Palinski-Wade. Visoki unos mesnih prerađevina povezuje se s većim izgledima za razvoj bolesti srca, dijabetesa i raka želuca – a već imamo povećan rizik od tih bolesti kako starimo. “Ako ipak odaberete prerađeno meso, odlučite se za ono napravljeno bez nitrata i odaberite sorte s manje masti i natrija kad je to moguće”, kaže ona.

Pohana ili piletina s roštilja

Nažalost, zamjena hrenovke za prženo meso ili meso s roštilja neće vam pomoći. “Priprema mesa na vrlo visokim temperaturama može povećati razine HCA (kemikalija zvanih heterociklički amini) u proteinu, koji mogu biti kancerogeni,” kaže Palinski-Wade.

Neka istraživanja (iako ne sva) povezuju visoku konzumaciju prženog ili pečenog mesa s rakom debelog crijeva, gušterače i prostate. Iako su istraživanja u tijeku, najbolje je biti oprezan kada je u pitanju povećanje rizika od karcinoma koji obično pogađaju starije ljude. “Ograničite se na jednu ili manje porcija tjedno i marinirajte svoje meso prije pečenja na roštilju kako biste smanjili proizvodnju ovih spojeva”, kaže Palinski-Wade.

Keksi

“Šećer u bilo kojem obliku uzrokuje višestruke promjene, od naših staničnih membrana i arterija do hormona, imunološkog sustava, zdravlja crijeva, pa čak i našeg mikrobioma”, kaže dermatologinja Whitney Bowe.

Osim skokova inzulina i upale, previše šećera može uzrokovati brže starenje naše kože kroz proces glikacije. “Glikacija je biokemijski izraz za vezivanje molekula šećera na proteine, masti i aminokiseline, što je istaknuta značajka starenja”, kaže dr. Bowe. “Istraživači su povezali krajnje produkte napredne glikacije (AGE) s otvrdnutim arterijama, zapetljanim živcima, borama i višestrukim bolesnim procesima.” Umjesto prerađenih slatkiša posegnite za voćem, prenosi The Healthy.

Grickalice bez šećera

Ako ne biste trebali jesti šećer, trebate li umjesto toga probati grickalice s oznakom ‘bez šećera’? Ne baš.

Grickalice bez šećera često zamjenjuju šećere umjetnim sastojcima ili dodanim mastima”, kaže Palinski-Wade. Iako kaže da neke grickalice prirodno bez šećera i “bez dodanog šećera” mogu imati zdravstvene prednosti – na primjer, sušene suhe šljive ne sadrže dodani šećer i mogu koristiti zdravlju probavnog trakta i kostima – pažljivo pročitajte etikete na prerađenoj hrani. “Budite u potrazi za hranom koja dodaje velike količine zasićenih ili trans masnoća, višak natrija ili dodatno rafinirano brašno za zamjenu dodanih šećera, jer ti aditivi mogu imati jednako negativan učinak na zdravlje”, kaže Palinski-Wade.

Bademovo mlijeko

Možda mislite da bi izbjegavanje mliječnih proizvoda moglo koristiti vašem zdravlju, ali starijim ženama kalcij u mliječnim proizvodima pomaže u jačanju kostiju kako bi se spriječila osteoporoza, budući da približavanje menopauzi uzrokuje gubitak koštane mase.

Pijenje zamjenskog “mlijeka” može vas lišiti te zaštite. Ako ste odabrali alternativu, “pobrinite se da odaberete varijantu koja sadrži obogaćeni kalcij i vitamin D za promicanje zdravih kostiju”, kaže Palinski-Wade. “Također, izbjegavajte velike količine dodanih šećera u aromatiziranom bademovom mlijeku, što može pripisati višak kalorija, kao i potaknuti upalu – i povisiti razinu šećera i triglicerida u krvi.”

Margarin

Zamjena maslaca margarinom nije zdrava promjena za koju mislite da bi mogla biti. “Neke marke sadrže djelomično hidrogenirana ulja, koja su transmasti”, kaže Palinski-Wade. “Budući da čak i samo jedan do dva grama transmasti dnevno može imati negativan utjecaj na kolesterol i zdravlje srca, najbolje ih je izbjegavati.” Umjesto toga, pažljivo čitajte etikete ili birajte ulja na biljnoj bazi. Palinski-Wade kaže da je svježi avokado izvrsna zamjena za margarin u pečenju i kuhanju te može pomoći u smanjenju unosa kalorija, zasićenih masti, natrija i kolesterola.

Tjestenina

Rafinirani i prerađeni ugljikohidrati, poput tjestenine, peciva i mnogih žitarica, imaju visoku razinu glikemijskog indeksa. To znači da njihova visoka količina ugljikohidrata brzo povećava šećer u krvi i može biti čimbenik koji pridonosi bolestima srca, debljanju i dijabetesu. Osim toga, ne čine nikakvu uslugu vašoj koži.

Od svih potencijalnih prehrambenih krivaca za lošu kožu, rafinirani ugljikohidrati su među najvišima na popisu, ako ne i na prvom mjestu”, kaže dr. Bowe. “Učinci koje rafinirani ugljikohidrati imaju na skokove šećera u krvi također mogu povećati hormone koji potiču proizvodnju masnoće”, kaže ona. “Ovi hormoni mogu čak promijeniti sastav masnoće vaše kože, čineći je sklonijom stvaranju akni”, uključujući akne kod odraslih.

Pomfrit

Kako starimo, naš sporiji metabolizam jednostavno ne može podnijeti dodatne kalorije koje dolaze iz masne hrane poput pomfrita. Kako starimo tijelo ima smanjenu potrebu za kalorijama, a istraživanje je pokazalo da bi obrada energije kod starijih osoba zapravo mogla biti učinkovitija s manje kalorija dnevno. Iako dr. Bowe kaže da je malo zdrave masnoće u prehrani potrebno za punašnu kožu koja izgleda mladoliko, pomfrit će vjerojatno imati suprotan učinak. “Kada ne uključite dovoljno masti u svoju prehranu, izgladnjujete mikrobe koji konzumiraju ulje koje se prirodno nalazi na vašoj koži i za sobom ostavljaju tanki antimikrobni sloj masnih kiselina koje jačaju ljepotu”, kaže ona.

Hamburgeri

“Kada zapečete hranu izvana na visokoj temperaturi [kao što je hamburger na roštilju], to stvara okus i mijenja boju hrane. Ali u kasnim fazama reakcije stvaraju se štetni krajnji produkti napredne glikacije (AGEs),” kaže dr. Bowe. “Da biste dobili uvid u AGE-a na djelu, jednostavno pogledajte nekoga tko prerano stari – relativno mladu osobu s puno bora, promijenjenom bojom kože i gubitkom sjaja.” Pečenje na roštilju može povećati ukupni dnevni unos AGE-a za 25 posto u usporedbi s prosječnim dnevnim unosom za odrasle, kaže ona.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter