Ilustracija (Pixabay)
Rajčica je jedan od simbola mediteranske prehrane, vrlo je svestrana i može se koristiti u najrazličitijim receptima – od tjestenine do ribljih ili mesnih jela, od salata do čak sladoleda i džemova.
No, rajčica je i koncentrat blagotvornih svojstava za tijelo, što nas dodatno motivira da je često konzumiramo:
Ali kako bi bilo najbolje konzumirati rajčice kako biste maksimalno iskoristili njihove dobrobiti za vaše tijelo?
U stvarnosti, i sirove i kuhane, rajčice pružaju neke korisne elemente za vaše blagostanje.
Vitamin C je osjetljiv na visoke temperature: to znači da, ako se želite opskrbiti ovim elementom za jačanje vašeg imunološkog sustava, trebali biste konzumirati sirove rajčice, možda u finoj salati ili na prepečenom kruhu.
No, važno je konzumirati i kuhanu rajčicu – u obliku umaka za tjesteninu ili u drugim pripravcima – s obzirom na to da kuhanje omogućuje vašem tijelu da lakše apsorbira likopen koji, kao što smo rekli, obavlja vrlo važne zaštitne funkcije stanica i sprječava starenje.