NEPRAVEDNO ZABORAVLJENA

Dunja potiče kontrolu šećera u krvi i savršena je za pripremu ukusnih slastica i džemova

| Autor: Šarlota Brnčić
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Glavna kvaliteta dunje je bogatstvo pektina, topivog dijetalnog vlakna sa svojstvima želatinizacije, stabilizacije i zgušnjavanja.

Zahvaljujući ovim karakteristikama, pektin potiče kontrolu razine šećera i kolesterola u krvi, stoga se dunja može smatrati valjanom pomoći u prevenciji kardiovaskularnih bolesti i mogu je konzumirati, u okviru zdrave i uravnotežene prehrane, čak i dijabetičari.

Sadrži antioksidanse, poput polifenola i vitamina C, koji pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa u tijelu.

Opet zahvaljujući visokom sadržaju pektina, dunje potiču pokretljivost crijeva i izvrstan je prirodni lijek protiv zatvora.

Ima protuupalna svojstva na crijevima i želucu i sadrži jabučnu kiselinu, tvar koja pomaže probavi.

Konačno, dunja je bogata mineralima, posebno kalijem.

Osobe s alergijama na jabuke ili drugo voće također mogu biti osjetljive na dunje, zbog čega je konzumacija ovog voća kontraindicirana.

Dunje se također mogu koristiti za pripremu infuzija i biljnih čajeva.

Kuhane s vodom i začinima poput cimeta ili đumbira stvaraju topli, aromatični napitak savršen za hladne dane.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter