(Foto: Shutterstock)
Ovaj je gomolj dobar izvor važnih hranjivih tvari, poput proteina, vlakana i ugljikohidrata.
Također sadrže mineralne soli, uključujući osobito kalij i magnezij.
Mashua je poznat među narodom Anda zbog svojih diuretičkih učinaka i koristi se kao prirodni lijek za probleme s bubrezima. Također potiče jačanje imunološkog sustava i sadrži važne antioksidativne tvari.
Osim što je izvrsna namirnica, koristi se i zbog svojih terapeutskih svojstava, a značajan je izvor esencijalnih nutrijenata.
Sadrži proteine, složene ugljikohidrate i vlakna koji daju energiju i hranu tijelu. Proteini su ključni za rast i obnovu tkiva, dok ugljikohidrati daju trenutnu energiju.
Neke od tradicionalnih primjena uključuju korištenje za liječenje probavnih problema, kao što su gastrointestinalni poremećaji i probavne smetnje.
Antioksidativna svojstva spojeva pronađenih u mashui mogu pomoći u smanjenju oksidativnog stresa u tijelu.
Neka preliminarna istraživanja sugeriraju da bi mashua mogla imati protuupalna svojstva zahvaljujući svojim fitonutrijentima. Ovaj potencijal može biti koristan u kontroli kronične upale povezane s nekoliko zdravstvenih stanja.
Konačno, bogat je antioksidativnim spojevima, poput flavonoida i polifenola, koji mogu pomoći u zaštiti stanica od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima.
Antioksidansi igraju važnu ulogu u sprječavanju bolesti i preranog starenja.
Konzumiran sirov, ovaj gomolj ima opor okus između gorkog i ljutog, koji nestaje nakon kuhanja.
Unutarnja konzistencija pulpe je delikatna i nježna dok je kora hrskava i tvrđa.