TERAPEUTSKA SVOJSTVA

Mashua je superhrana porijeklom iz Anda

| Autor: Šarlota Brnčić
(Foto: Shutterstock)

(Foto: Shutterstock)


Ovaj je gomolj dobar izvor važnih hranjivih tvari, poput proteina, vlakana i ugljikohidrata.

Također sadrže mineralne soli, uključujući osobito kalij i magnezij.

Mashua je poznat među narodom Anda zbog svojih diuretičkih učinaka i koristi se kao prirodni lijek za probleme s bubrezima. Također potiče jačanje imunološkog sustava i sadrži važne antioksidativne tvari.

Osim što je izvrsna namirnica, koristi se i zbog svojih terapeutskih svojstava, a značajan je izvor esencijalnih nutrijenata.

Sadrži proteine, složene ugljikohidrate i vlakna koji daju energiju i hranu tijelu. Proteini su ključni za rast i obnovu tkiva, dok ugljikohidrati daju trenutnu energiju.

Neke od tradicionalnih primjena uključuju korištenje za liječenje probavnih problema, kao što su gastrointestinalni poremećaji i probavne smetnje.

Antioksidativna svojstva spojeva pronađenih u mashui mogu pomoći u smanjenju oksidativnog stresa u tijelu.

Neka preliminarna istraživanja sugeriraju da bi mashua mogla imati protuupalna svojstva zahvaljujući svojim fitonutrijentima. Ovaj potencijal može biti koristan u kontroli kronične upale povezane s nekoliko zdravstvenih stanja.

Konačno, bogat je antioksidativnim spojevima, poput flavonoida i polifenola, koji mogu pomoći u zaštiti stanica od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima.

Antioksidansi igraju važnu ulogu u sprječavanju bolesti i preranog starenja.

Konzumiran sirov, ovaj gomolj ima opor okus između gorkog i ljutog, koji nestaje nakon kuhanja.

Unutarnja konzistencija pulpe je delikatna i nježna dok je kora hrskava i tvrđa.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter