Nutritivna svojstva graha povezana su s opskrbom bjelančevinama, vitaminom A, vitaminom C, vitaminima skupine B, vlaknima i mineralnim solima, poput magnezija, željeza, fosfora, kalcija, kalija i bakra.
Izvrstan je izvor biljnih proteina te ima brojna svojstva, a najvažnija su:
- antioksidans: zahvaljujući prisutnosti polifenola, pomaže u suzbijanju učinaka slobodnih radikala, čime se sprječava starenje
- poboljšava zdravlje kardiovaskularnog sustava: ima malo masnoća i bogat je vlaknima, što drži razinu kolesterola i triglicerida pod kontrolom. Dobar sadržaj folata za smanjenje razine homocisteina, aminokiseline koja, pri visokim razinama, povećava rizik od srčanih bolesti
- drži razinu kolesterola pod kontrolom
- stabilizira razinu glukoze u krvi, otklanjajući skokove glikemije nakon obroka
- čuva funkciju crijeva i bori se protiv zatvora zbog prisutnosti topivih i netopivih vlakana
- pomaže u održavanju zdrave težine zahvaljujući prisutnosti škroba i vlakana korisnih za poticanje osjećaja sitosti
- čuva zdravlje očiju zahvaljujući opskrbi mineralima poput cinka
Bogatstvo vlaknima, prema brojnim istraživanjima, onima koji ga konzumiraju u većim količinama omogućuje znatno tanji struk.
Nadalje, imat ćete nižu tjelesnu težinu i krvni tlak od onih koji ga ne konzumiraju.
Valja pritom istaknuti da ga treba izbjegavati jesti u slučaju ako uzrokuje prekomjerno oticanje trbuha i stvaranje crijevnih plinova.