NUTRITIVNO VRIJEDAN

Grah je bogat dobrim bjelančevinama, učinkovita je zamjena za meso i stanjuje struk

| Autor: Šarlota Brnčić
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Nutritivna svojstva graha povezana su s opskrbom bjelančevinama, vitaminom A, vitaminom C, vitaminima skupine B, vlaknima i mineralnim solima, poput magnezija, željeza, fosfora, kalcija, kalija i bakra.

Izvrstan je izvor biljnih proteina te ima brojna svojstva, a najvažnija su:

  • antioksidans: zahvaljujući prisutnosti polifenola, pomaže u suzbijanju učinaka slobodnih radikala, čime se sprječava starenje
  • poboljšava zdravlje kardiovaskularnog sustava: ima malo masnoća i bogat je vlaknima, što drži razinu kolesterola i triglicerida pod kontrolom. Dobar sadržaj folata za smanjenje razine homocisteina, aminokiseline koja, pri visokim razinama, povećava rizik od srčanih bolesti
  • drži razinu kolesterola pod kontrolom
  • stabilizira razinu glukoze u krvi, otklanjajući skokove glikemije nakon obroka
  • čuva funkciju crijeva i bori se protiv zatvora zbog prisutnosti topivih i netopivih vlakana
  • pomaže u održavanju zdrave težine zahvaljujući prisutnosti škroba i vlakana korisnih za poticanje osjećaja sitosti
  • čuva zdravlje očiju zahvaljujući opskrbi mineralima poput cinka

Bogatstvo vlaknima, prema brojnim istraživanjima, onima koji ga konzumiraju u većim količinama omogućuje znatno tanji struk.

Nadalje, imat ćete nižu tjelesnu težinu i krvni tlak od onih koji ga ne konzumiraju.

Valja pritom istaknuti da ga treba izbjegavati jesti u slučaju ako uzrokuje prekomjerno oticanje trbuha i stvaranje crijevnih plinova.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter