BLAGOTVORNI UČINCI

Nevjerojatne dobrobiti pletenja, evo što se događa s mozgom nakon samo 20 minuta

| Autor: Šarlota Brnčić
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Znanstveno istraživanje istaknulo je prednosti pletenja i heklanja na mentalno zdravlje i opću dobrobit ljudi.

Prema istraživanju koje je provela filantropska ustanova Gomitolorosa pri Zakladi Ircss Istituto Neurologico Carlo Besta u Milanu, pletenje nudi razne dobrobiti za mozak, uključujući smanjenje tjeskobe, poboljšanje koncentracije i podržavanje emocionalnog blagostanja.

Istraživanje, naručeno s ciljem poticanja osnaživanja pacijenata, uključilo je oboljele od raka i otkrilo četiri glavne prednosti pletenja.

Prva je da sudjelovanje u pletenju omogućuje pacijentima da dublje razumiju svoje zdravlje, bolest i mogućnosti liječenja.

Nadalje, vjerojatnije je da će pacijenti koji aktivno sudjeluju u donošenju odluka u vezi sa svojim zdravljem slijediti medicinske indikacije i proaktivno se uključiti u faze liječenja.

Na taj način mogu učinkovitije surađivati ??sa zdravstvenim radnicima, poboljšavajući cjelokupnu kvalitetu skrbi .

Također, aktivna uključenost u vlastitu zdravstvenu situaciju, postignuta pletenjem, pomaže u smanjenju tjeskobe i straha povezanih s bolešću, čime se poboljšava njihovo cjelokupno emocionalno blagostanje.

Provedba istraživanja i rezultati

U istraživanju je sudjelovalo četrdeset volontera stručnjaka za pletenje oba spola u dobi od 27 do 63 godine, a korištena je magneto-encefalo-grafija (MEG), vrlo inovativan dijagnostički alat koji prikazuje vanjske magnetske signale, uključujući magnetsko polje Zemlje.

Cilj je bio zabilježiti magnetsku i električnu aktivnost moždane kore prije i nakon dvadesetominutnog pletenja.

Istraživanje je provedeno kao podrška pacijentima tijekom njihove borbe protiv bolesti.

Međutim, dobrobiti vrijede i za zdrave osobe kojima mogu koristiti učinci onoga što se može nazvati "terapija vunom".

Rezultati su pokazali poboljšanje pažnje, budnosti i orijentacije, usmjeravajući pozornost prema relevantnijim podražajima.

Pletenje vas odvlači od briga, pomaže vam da manje osjećate bol, olakšava procese socijalizacije i podiže samopouzdanje jer podrazumijeva cilj i njegovo postizanje.

Ovo povećanje pozornosti, poznato kao "osnaživanje pacijenata", vrlo je važno za one koji prolaze kroz proces liječenja.

Pletenje se uspoređuje s meditacijom jer obje aktivnosti zahtijevaju koncentraciju i usklađene pokrete prstiju.

Nadalje, pletenje se smatra intenzivnom rehabilitacijskom vježbom za ruke i kognitivni proces.

Jeste li spremni za pletenje?

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter