Ilustracija (Pexels)
Sladić se bere u jesen kada je biljka stara najmanje 3 godine, odvaja se i suši korijen, dio u kojem su najkoncentriranije djelatne tvari, a listovi se koriste čim se uberu.
Blagotvorno djelovanje ove čudotvorne biljke:
No svojstva sladića tu ne završavaju. Također se može koristiti u obliku infuzija i dekocija u terapijama protiv pušenja te je piće koje jako gasi žeđ.
Što se tiče probavnog sustava, ovaj prirodni sastojak koristi se za liječenje gastritisa i čira na želucu, ali također i kronične poremećaje jetre, meteorizam te umiruje crijevne grčeve i bolove u želucu.
Sladić ima i neke kontraindikacije: glicirinska kiselina sadržana u sladiću je zapravo apsolutno kontraindicirana kod hipertenzivnih osoba, trudnica i dojilja.
Stoga je potrebno biti oprezan pri konzumiranju sladića kako bi se izbjegle posljedice zadržavanja vode i hipertenzije, osobito kod onih koji već imaju hipertenziju.
Nadalje, njegova konzumacija se također ne preporučuje osobama koje pate od zatajenja bubrega, dijabetesa, ciroze jetre i trudnicama.