OTKRIĆE EKIPE S MIT-a

NOVO: Znanstvenici sada mogu otkriti tko ima koronu samo na temelju kašlja

| Autor: Glas Istre
Kašalj - Ilustracija (Foto Pixabay)

Kašalj - Ilustracija (Foto Pixabay)


Znanstvenici, odnosno algoritam kojeg su napravili, može otkriti koronavirus kod osoba koje nemaju simptome, već na temelju kašlja, odnosno slušanja kako taj kašalj zvuči.

Naime, zaraženi ljudi koji nemaju simptome ipak pokazuju neke promjene koje nisu uvijek primjetne golom oku ili uhu, piše Daily Mail.

Stoga su znanstvenici s čuvenog američkog sveučilišta MIT napravili model baziran na umjetnoj inteligenciji koji razlikuje asimptomatske ali zaražene, od nezaraženih ljudi. Do tog saznanja model dolazi snimajući kašalj.

U probnom periodu, u kojem su sudjelovali deseci tisuća ljudi, algoritam je pogodio tko ima koronu u čak 98,5 posto slučajeva. U slučaju asimptomatskih ljudi, pogodio je čak 100 posto. 

Znanstvenici sada prikupljaju još podataka s ciljem da se napravi aplikacija koja bi služila kao okvirni pokazatelj prije ostalih, tradicionalnih testova.

Aplikacija bi bila sjajna za sprečavanje širenja virusa jer bi se mogla koristiti, primjerice, na ulazu u kafiće i restorane, školu, posao...

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter