Istraživanje prehrambenih navika ljudi koje je proveo King's College London.
Pistacije u zdjelici na stoliću za kavu, napola pojedena vrećica Bombay Mixa u ormariću, tuba Pringlesa uglavljena između jastuka i naslona za ruke.
Čak i prije nego što se jave prvi napadi gladi i miris kuhane večere dopre iz kuhinje, može biti teško držati ruke podalje od čipsa i kolačića i svih drugih grickalica po kući.
Grickanje se obično smatra nezdravim: u najboljem slučaju ometa režim tri obroka dnevno, u najgorem slučaju dovodi do prehrane s previše prerađene hrane i namirnica prepunih soli, masti, šećera, konzervansa i aditiva.
No, studija je pokazala da grickanje, što prema nekim procjenama čini petinu unosa kalorija u zapadnim zemljama, nije uvijek loše za vas.
Grickanje zdrave hrane, čak i između obroka, kao što je to obično slučaj s grickalicama, nije nužno loša stvar.
To je utvrdilo istraživanje prehrambenih navika oko 1000 ljudi koje je proveo King’s College London i predstavljeno je na konferenciji Američkog društva za prehranu u Bostonu.
Ono što je loše i dalje je – s odlutalim mislima u sebe trpati nezdravu hranu i ignorirati provjereno pravilo da ne jedete prije spavanja.
- Naše je istraživanje pokazalo da je kvaliteta grickalica važnija od količine, ili učestalosti grickanja, stoga je odabir visokokvalitetnih grickalica u odnosu na visoko prerađene grickalice vjerojatno koristan, rekla je Kate Bermingham, postdoktorandica na KCL-u.
A za one koji su skloni prepustiti se kasnonoćnoj želji da prekopaju hladnjak, poruka je "razmisli ponovo", bez obzira na to koliko taj noćni zalogaj bio zdrav.
- Vrijeme je također važno, jer je kasno noćno grickanje loše za zdravlje, upozorila je Bermingham.