Ilustracija (Pixabay)
Dugo se raspravljalo o tome jesu li grickalice dobre za vas, a dostupne informacije o odnosu između grickalica i zdravlja mogu biti nedosljedne.
Zapravo, malo je objavljeno o grickalicama, unatoč tome što one čine 20 do 25 posto energetskog unosa, rekla je Kate Bermingham, istraživačica i glavna autorica istraživanja.
Novo istraživanje otkrilo je da grickanje nije nužno loša stvar, sve dok grickate hranjivu hranu i izbjegavate kasnonoćne grickalice.
Istraživači su pregledali podatke više od 1.000 ljudi kako bi utvrdili utječe li grickanje na zdravlje i je li kvaliteta grickalica važna.
Istraživanje je bilo dio projekta ZOE PREDICT, niza velikih i dubinskih nutricionističkih studija koje je osmislila ZOE personalizirana aplikacija za prehranu.
Sudionici su vodili dnevnik prehrane i nosili aparate za mjerenje glukoze u krvi kako bi pratili svoje osobne navike.
Ti su podaci omogućili da se vidi odnos između količine, kvalitete i vremena međuobroka, masnoća u krvi i inzulina.
Među onima koji su sudjelovali u istraživanju, njih 95% jelo je barem jedan međuobrok dnevno, s prosjekom od 2,28 međuobroka dnevno, što predstavlja oko 22% dnevnog unosa kalorija.
Istraživači su pronašli 3 kategorije grickalica na koje su tijela različito reagirala:
Oni koji su grickali nakon 21 sat imali su lošije pokazatelje glukoze i masnoća u krvi od onih koji su grickali tijekom dana, što bi moglo biti zato što grickanje tako skraćuje “prozor” za jelo, post između večere i doručka, i usporava proces razgradnje i metaboliziranja hrane.
Istraživanje je također otkrilo da je kvaliteta hrane važnija od količine ili učestalosti.
Visokokvalitetne grickalice obično daju zdraviju razinu glukoze i masti u krvi, pa su grickalice poput voća, povrća i orašastih plodova dobar izbor.
Vrijeme je također važno, jer kasnonoćno grickanje nije dobro za vaše zdravlje.
To može značiti da je, univerzalno, kasnonoćno grickanje i prekidanje režima noćnog posta štetno.