Kupanje beba i djece

Zašto ih baš nikada ne smijete ostaviti bez nadzora?

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Foto: Freepik)

Ilustracija (Foto: Freepik)


Kupanje beba i djece često je jedan ugodan ritual za cijelu obitelj, no važno je imati na umu da baš nikada dijete ne smijemo ostaviti bez nadzora u kadi. Za bebe je to svima jasno, no starija djeca često ostaju sama u kadi dok mama ili tata “samo na minutu” odu iz kupaonice,  a to se jednostavno ne bi smjelo događati, piše Mamin kutak.

“Samo na sekundu”

Iako vaše dijete možda puže, hoda i potpuno stabilno samostalno sjedi, to nije dovoljno da bi ono bilo sposobno samo ostati u kadi. Dovoljno je tek nekoliko centimetara vode u kadi da se dijete utopi i svima bi to trebao biti dovoljno dobar razlog da nikada djecu ne ostavljaju bez nadzora. 

U mokroj kadi dijete se može sasvim slučajno poskliznuti i ozlijediti. Pri padu dijete može pasti glavom u vodu i ostati bez zraka. Mnogo je nevjerojatnih slučajnosti koje se mogu poklopiti i važno je sve učiniti da se nezgoda spriječi, a prvi i glavni način je da djecu ne ostavljamo bez nadzora. 

Sigurno će biti nekih hitnih situacija kada ćete morati napustiti kupaonicu, osobito ako se vaše dijete voli dugo kupati i igrati u kadi, no tada je potrebno dijete umotati u ručnik i ponijeti sa sobom. Kada obavite što trebate, kupanje se može nastaviti.

Ako je netko od odraslih ukućana kod kuće, uvijek bez iznimke pozovite tu osobu da pričuva dijete dok vi napustite prostoriju. 

Čak i dok je kadica napunjena vodom, a vi ste gotovi s kupanjem i napuštate prostoriju, obavezno zatvorite vrata kako dijete u igri ne bi završilo u kupaonici bez da vi to znate. 

Postanite mnogo svjesniji svih opasnosti za djecu prilikom kupanja i sve radnje kojima ih možete zaštititi će vam postati sasvim prirodna i refleksna reakcija. 

Sigurnosna pravila za kupanje beba i djece

Ovo su glavna pravila kojih bi se uvijek trebali pridržavati:

  • Više djece nije opravdanje! Kada imate samo jedno dijete oprez je puno veći, no kod ovako opasnih stvari broj djece ne smije činiti razliku! 
  • Nikada ne ostavljajte bebu u kadi bez nadzora.
  • Nikada ne ostavljajte dijete mlađe od 5 godina u kadi bez nadzora. 
  • Nikada ne ostavljajte starije sestre/braću da paze na manje dijete. 
  • Provjerite temperaturu vode prije nego dijete spustite u kadu. 
  • Ako se dijete duže kupa, povremeno dodajte tople vode tokom kupanja. 
  • Slavinu na kadi namjestite na hladnu vodu, u slučaju da dijete otvori vodu da se ne može ozlijediti. 
  • Pripremite odjeću, kozmetiku, pelene, ručnik, neka sve što vam može zatrebati nakon kupanja bude spremno ranije. 
  • Ispraznite vodu iz kadice/kade odmah nakon kupanja. 
  • Ako ste umorni, rastreseni ili se ne osjećate dobro mnogo je mudrije preskočiti kupanje i dijete prebrisati mokrom krpicom. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter