raport iz sarajeva

Izdana ploča glazbe Kornelija Kovača skladane za ZOI 1984.

| Autor: Hina
(Snimio Slavko Midzor/Pixsell)

(Snimio Slavko Midzor/Pixsell)


Izdavačka kuća Fox & His Friends Records objavila je na vinilu do danas neobjavljene glazbene teme skladatelja Kornelija Kovača za Zimske olimpijske igre (ZOI) u Sarajevu 1984. pridružujući se tako proslavi 40. obljetnice tih sportskih igara.

Izvorno skladane za dokumentarni i reklamni film "Raport iz Sarajeva" u režiji Miodraga Zdravkovića 1982., ove su glazbene teme prve studijske kompozicije Kornelija Kovača koje prethode službenim pjesmama i audio logotipima koje je skladao za ceremoniju otvaranja XIV. Zimskih olimpijskih igara.

Snimanja su na službeni poziv tadašnjeg organizacijskog Olimpijskog komiteta započela 1982. i trajala do 1984. kada je Kornelije Kovač stvorio pjesme koje su isprva zvučno pratile pripreme Sarajeva za igre, polako pretvarajući grad u međunarodno okupljalište, sve do kraja igara sa završnom hit pjesmom “Lijepo je bilo u Sarajevu, vidimo se u Calgaryju”. 

U međuvremenu je nastala i kod publike omiljena pjesma "Ne zaboravi Sarajevo", što je samo dio  ukupne namjenske produkcije Kornelija Kovača za potrebe ZOI.

Za izdanje “Raport iz Sarajeva (XIV. Zimske olimpijske igre 1984.)” odabran je format analognog maxi-singla koji se posebno ističe u današnjem digitalnom svijetu. “Raport iz Sarajeva (XIV. Zimske olimpijske igre 1984.)” nastao je s izvornih master vrpci Kornelija Kovača, uključuje omot i ilustracije američkog dizajnera Erica Adriana Leeja te poseban umetak s fotografijama iz privatne zbirke Kornelija Kovača i uvodne bilješke Željka Luketića.

Fox & His Friends Records izdavačka je kuća zagrebačko-riječkog dvojca Željka Luketića i Lerija Ahela koja je dosad objavila niz zapaženih diskografskih izdanja legendarnih hrvatskih autora uključivši i glazbu za film ''Gosti iz galaksije'' Tomislava Simovića, filmsku glazbu Alfija Kabilja te dvostruku kompilaciju glazbe Zagrebačke škole animiranog filma i glazbe iz kultne animirane serije Profesor Baltazar. Njihovo dosad najuspješnije izdanje jest "Socijalistički disco – Ples iza jugoslavenske baršunaste zavjese 1977.-1987.".


Podijeli: Facebook Twiter