nemojte to raditi KOD KUĆE 

VIDEO / Žena nanijela kremu kojoj je istekao rok trajanja. Posljedice su zastrašujuće

| Autor: Glas Istre
(Screenshot X)

(Screenshot X)


Uvijek je važno provjeriti datum isteka na proizvodima koje koristite za njegu kože, piše Index.hr. To je lekcija koju je jedna djevojka naučila na teži način. Plastični kirurg Anthony Youn pokazao je rane koje je jedna djevojka dobila nakon što je na lice nanijela proizvode kojima je istekao rok trajanja. Tako je zaradila bakterijsku infekciju, što je uzrokovalo ozbiljne opekline.

"Čekala je četiri dana prije nego što je otišla u bolnicu, gdje su joj liječnici dijagnosticirali bakterijsku infekciju koja joj je mogla ući u krvotok", rekao je dr. Youn.

Ističe da je djevojka na lice nanijela proizvode protiv akni i tamnih mrlja kojima je istekao rok trajanja. Koža ju je odmah počela peći, pa je isprala lice, ali bilo je prekasno.

"Kao što vidite, razvile su joj se rane, zadebljanja, čak i opeklina između očiju", rekao je liječnik te upozorio sve da odmah bace proizvode koji više nisu upotrebljivi.

"Kad proizvodima istekne rok trajanja, njihov se kemijski sastav može promijeniti i u njima mogu početi rasti bakterije", napomenuo je.

Najveći rizici korištenja proizvoda za njegu kože kojima je istekao rok trajanja uključuju gubitak učinkovitosti i iritaciju zbog degradirajućih sastojaka. Šminku kojoj je istekao rok trajanja također nije preporučljivo koristiti jer povećava rizik od začepljenja pora i poticanja rasta bakterija.

"Koža može reagirati na sastojke proizvoda ako im je istekao rok trajanja. To može dovesti do crvenila ili iritacije. Ako bakterije dospiju u otvorenu posudu ili na četku, mogu se brzo razmnožiti i izazvati bubuljice ili druge infekcije", kažu iz klinike Mayo.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini