NOVINAR UTJECAJNOG AMERIČKOG MAGAZINA TRAVEL+LEISURE

ADAM ERACE ODUŠEVLJEN ISTARSKIM POLUOTOKOM: Istra je kolijevka gastronomije i mogla bi biti to novo mjesto koje će zadovoljiti potrebe američkih gostiju

Shvatio sam da tjedan dana definitivno nije dovoljno za upoznati sve ljepote Istre, a ujedno sam shvatio i da je to zapravo idealna destinacija zbog svog geografskog položaja, jer je sve jako blizu. Možete otići u Pulu, Rovinj, Poreč, Motovun i sve vam je blizu. Osim toga, u blizini su velike zračne luke kao što su Zagreb, Venecija ili Trst što je idealno za turiste iz SAD-a

| Autor: Boris BILAS
Adam Erace je obećao da će se vratiti u Istru (Snimio Milivoj Mijošek)

Adam Erace je obećao da će se vratiti u Istru (Snimio Milivoj Mijošek)


Novinar američkog magazina Travel+Leisure Adam Erace proveo je cijeli protekli tjedan u Istri kako bi prikupio materijale za članak koji će uskoro izaći u tom poznatom magazinu specijaliziranom za putovanja.

Travel+Leisure jedan je od vodećih američkih magazina koji se bavi tematikom turizma/putovanja i mjesečno ga čita nešto više od šest milijuna ljudi. Osim toga, on-line izdanje tog magazina mjesečno posjeti više od 50 milijuna čitatelja, a Travel+Leisure ima i oko četiri milijuna pratitelja na Twitteru i 3,4 milijuna pratitelja na Facebooku.

Sve to govori da bi tekst koji Adam Erace priprema mogao približiti Istru milijunima potencijalnih američkih gostiju koji nakon godinu dana “lockdowna” jedva čekaju ponovno krenuti na putovanja. U petak ujutro Adam Erace posjetio je vinariju Kabola u Momjanu, koja baš ovog tjedna slavi 130 godina postojanja.

Idealna destinacija

Erace u razgovoru za naš list nije krio oduševljenje onime što je vidio proteklih dana u Istri, a otkrio je i što ga je to posebno oduševilo.

- Shvatio sam da tjedan dana definitivno nije dovoljno za upoznati sve ljepote Istre, a ujedno sam shvatio i da je Istra zapravo idealna destinacija zbog svog geografskog položaja, jer je sve jako blizu. Možete otići u Pulu, Rovinj, Poreč, Motovun i sve vam je na pola sata vožnje. Osim toga, u blizini su velike zračne luke kao što su Zagreb, Venecija ili Trst što je idealno za turiste iz SAD-a. U Toskani je sve puno udaljenije, od Firence do mora imate par sati vožnje, dok vam je u Istri more udaljeno najviše pola sata. To je sjajno, priča Erace te dodaje kako mu je jako zanimljivo bilo učiti o hrani i o utjecaju koji su na hranu u našoj regiji imali Mlečani, Mađari, Austrijanci i ostali narodi, koji su vladali ovim područjem.

- Istra je jedno specijalno mjesto kada je u pitanju hrana i usudio bih se reći da je zapravo kolijevka gastronomije. Kvaliteta proizvoda je nevjerojatna. Sve što sam probao je nevjerojatno ukusno. Od pršuta, tartufa, do nevjerojatnog vina i sjajnog craft piva. Oduševilo me što puno ljudi putem hrane i pića istražuje svoje korijene i onda ta hrana istovremeno djeluje i kao dio tradicije, ali i kao nešto potpuno novo i moderno, rekao je Erace te posebno istaknuo vinariju Kabola, u kojoj su ga oduševila vina koja se drže u posebnim amforama.

Istra u Italiji

Američki turistički novinar kaže da Amerikanci uglavnom znaju gdje je otprilike Istra, ali napominje i da većina njegovih sunarodnjaka misli da je Istra dio Italije, a ne Hrvatske.

- Kada ljudima u SAD-u spomenete da idete na odmor u Hrvatsku, oni pomisle na Dubrovnik, Split ili Hvar, ali ne i na Istru. Istra možda nije toliko poznata, ali je vrlo blizu da prijeđe tu granicu i da Amerikanci shvate da se tu skriva jedan pravi mali turistički dragulj. S druge strane, nadam se da neće postati previše poznata jer bi previše turista možda uništilo tu čaroliju koju Istra nudi, kao što se to dogodilo južnije u Hrvatskoj u gradovima poput Splita i Dubrovnika, kaže Erace i napominje kako je za Istru jako dobra stvar što je toliko blizu Italiji jer, kako kaže, kada Amerikanci otkriju da im iz Venecije treba samo par sati vožnje, to bi mogao biti dodatan mamac za njihov dolazak u Istru.

- Amerikanci uglavnom posjećuju Veneciju, Firencu ili Rim. I to je već dugogodišnja tradicija, ali polako žele otkriti i neke nove destinacije i čini mi se da bi Istra mogla biti baš ta destinacija zbog blizine s Italijom. Pogotovo jer ste prometno sjajno povezani i ceste su odlične, rekao je Erace te se posebno zahvalio ljudima iz TZ-a Istarske županije, za koje kaže da rade odličan posao na promociji Istre.

- Mislim da istarska turistička zajednica radi sjajan posao i ne vidim da bi trebali promijeniti nešto posebno kako bi privukli goste. Kao što sam rekao, infrastruktura postoji i za pola sata ste u bilo kojem dijelu Istre. Vinarije su fenomenalno uređene i vidi se da se puno uložilo u taj dio turističke ponude. Moram priznati da nikada na svom putovanju nisam imao toliko napunjen raspored. Toliko sam puno sjajnih stvari vidio u ovih pet-šest dana, na tako malom prostoru, i to me zapravo najviše oduševilo, kazao nam je Erace te se zatim osvrnuo na činjenicu da mu je ovo bilo prvo putovanje izvan SAD-a nakon izbijanja pandemije covida-19.

Svi žele putovati

- Iskreno, osjećam se nevjerojatno privilegiran što sam u Europi u ovom trenutku. Neopisiv je osjećaj ponovno putovati i siguran sam da većina mojih sunarodnjaka želi ponovno krenuti na put. Zato je ovo ljeto prilika da privučete veliki broj turista iz SAD-a. Pogotovo zato jer je postotak cijepljenih u SAD-u sve veći i ta brojka je sada, čini mi se, oko 70 posto što je odlično s obzirom na to kako je sve izgledalo u siječnju. Ljudi su uzbuđeni što će napokon moći putovati. Siguran sam da će Europa biti top destinacija prije svega zato jer se Amerikanci osjećaju sigurno u Europi. Još jedna pozitivna stvar za Istru je i ta što je vrlo sigurna destinacija, odnosno destinacija koja je gotovo cijelo vrijeme bila u zelenome i to će puno značiti kada američki turisti budu birali svoje odredište za putovanje, veli Erace te napominje da se već sada može vidjeti da će nakon ponovnog otvaranja na turističkom tržištu zavladati neki novi trendovi.

- Već se može vidjeti da turisti danas izbjegavaju veće hotele i da iznajmljuju apartmane ili luksuzne vile s bazenima koje su udaljene od većih mjesta. Isto tako, sve je više putovanja s cijelom obitelji ili kako ih ja volim zvati - multigeneracijskih putovanja. Iako polako rješavamo problem covida, ljudi i dalje žele biti sigurni i vole vidjeti da se poštuju sve epidemiološke mjere. Osim toga, za Amerikance je uvijek važno otkriti neko sljedeće, neko novo mjesto za koje se još ne zna dovoljno, gdje neće biti gužve i velikog broja drugih turista. Zato mislim da je Istra u jako dobroj poziciji da bude baš to novo mjesto koje će zadovoljiti potrebe američkih gostiju”, zaključio je novinar magazina Travel+Leisure Adam Erase koji će danas napustiti Hrvatsku u koju će se, kako je obećao, sigurno vratiti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter