(Snimila Gordana Čalić Šverko)
Mladi Supetarci pobjednici su drugog izdanja Svjetskog prvenstva u izradi istarske klobasice održanog u sklopu međunarodnog sajma S klobasicom u EU koji se u svom jedanaestom izdanju tijekom vikenda održao u Svetom Petru u Šumi. Drugo mjesto pripalo je ekipi Udruga Agroturizam Konavle, a treće ekipi Poljanci i Lindarci.
Supetarsko natjecanje, jedino takve vrste na svijetu, otvorio je u subotu poslijepodne predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, jedan od pokrovitelja sajma, u kojeg je u petak na simboličan način, rezanjem pancete teške dvadesetak kilograma i duge nešto više od jednog metra, uvela ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije Marija Vučković, uz podršku ministrice zdravstva Irene Hrstić, izaslanika predsjednika Sabora Antona Klimana, župana Borisa Miletića, supetarskog načelnika Maria Bratulića i županijskog pročelnika za poljoprivredu Ezia Pinzana.
(Snimila Gordana Čalić Šverko)
Dobrodošlicu na drugo Svjetsko prvenstvo u izradi istarske klobasice zaželio je općinski načelnik Bratulić, a otvarajući natjecanje, Gordan Jandroković kazao je kako je posljednji put na supetarskom sajmu bio 2022. godine, te da je od tada zaista postignut veliki napredak u organizaciji, broju sudionika i načinu na koji se predstavljaju kobasice. Čestitao je načelniku koji je pokrenuo ovu inicijativu, ali i svim izlagačima, sudionicima, proizvođačima, svima koji su osigurali da ova manifestacija daleko nadiđe granice Svetog Petra u Šumi, Istre i Hrvatske, i postane međunarodna.
(Snimila Gordana Čalić Šverko)
- Volim istarske kobasice, tartufe, sireve, maslinovo ulje, vino po kojem je Istra apsolutno na vrhu ne samo hrvatske proizvodnje nego i europske, a kako se stvari razvijaju i u suhomesnatim proizvodima uskoro će preuzeti primat, poručio je Jandroković.
U gastro nadmetanje uključilo se osam ekipa među kojima su najbrojniji bili Hercegovci. Njih osamnaest se po prvi puta okušalo u izradi istarske kobasice. U simpatičnoj osmočlanoj ekipi Pićon za seh, kazali su kako su u Sveti Petar u Šumi došli pokazat kako su se »delale klobasice po starinski, od jedan put«.
Svim je ekipama organizator, Udruga S klobasicom u Europu, osigurao po pet kilograma svinjskog mesa, deset metara crijeva, sol, papar..., a one su donijele svoje vino, tradicionalnu makinu, punilicu...
Stručna komisija koju su predvodili Otavio Pamić i Dean Škropeta iz Udruge S klobasicom u Europu, pomno je pratila cijeli proces izrade kobasica i tijekom natjecateljskog programa kojeg je vodila Ana Pisak, obilazila sva radna mjesta. U prvoj fazi ocjenjivalo se nekoliko kategorija, potom se pet najboljih kobasica ispeklo te se po ustaljenom pravilniku odradilo senzorno ocjenjivanje, pri čemu se bodovao intenzitet pozitivnih mirisa, intenzitet slanoće, dopadljivost mirisa, okus, tekstura i aroma. Istarska klobasica je nasljeđe i bogatstvo vrijednih ljudi. Proizvedena je od pomno odabranog mesa zrelijih domaćih svinja. Uravnoteženog je omjera mesa i masti te mediteranskih začina s dodatkom istarske malvazije.
(Snimila Gordana Čalić Šverko)
U sklopu sajma održano je i deseto Svjetsko prvenstvo u nadivanju klobasica na beku, ujedno i prezentacija najstarijeg načina punjenja istarskih kobasica uz pomoć vrbovih grančica baš kako se radilo u prošlosti, a na kojem je prvo mjesto pripalo Josipi Ferenčić koja je ujedno proglašena kraljicom sajma. Priznanje je to za posebnu angažiranost i posvećenost očuvanju istarske tradicije, kulture i zajednice.
Na trodnevnom sajmu svoje proizvode predstavilo je više od sto izlagača iz Hrvatske i Slovenije, kao i gosti iz susjednih država, među njima i nagrađivani proizvođači kobasica, kulena, pancete i ostalih tradicionalnih suhomesnatih proizvoda iz Hrvatske i regije, također i proizvođači ostalih domaćih proizvoda. U gastro ponudi prevladavala su domaća jela, pravi okusi tradicije zvučnih naziva: Šugo botre Ane, Barba Zvane va kapuzišću, Marija težakinja...
Nagrada za najbolje ocijenjen suhomesnati proizvod, pripala je OPG-u Franjul iz Sv. Petra u Šumi, šampionu sajma i osvajaču pobjedničke šampionske štafete. S obzirom da je i šampion prošlogodišnjeg sajma, nakon dvije za redom osvojene šampionske titule, prijelazni pehar ostao mu je u trajnom vlasništvu te ga je ponosno izložio na svom sajamskom štandu. Njegov istarski ombolo ove je godine ostvario najviše bodova, u konkurenciji rekordna 263 uzorka kobasica i ostalih suhomesnatih proizvoda iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske i Srbije koliko ih je dostavljeno na senzorno ocjenjivanje.
OPG Franjul (Snimila Gordana Čalić Šverko)
- Tajna kvalitetnog omobola i ostalih suhomesnatih proizvoda je dobra sirovina. Mi imamo svinje u uzgoju, stotinjak godišnje i određeni broj kod kooperanata. Uz dobru sirovinu, potrebno je malo ljubavi i kada se svemu doda malo tradicije, mora ispasti dobar proizvod, povjerio nam je pobjednički recept Loris Franjul.
U jednoj od petnaest kategorija, u kategoriji istarska kobasica, šampion je Milan Udovičić iz istoimenog OPG-a iz Žminja, koji se desetak godina bavi proizvodnjom tradicionalnih suhomesnatih proizvoda. U jedanaest godina sajma sudjelovao je na deset senzornih ocjenjivanja i osvojio je devet šampionskih nagrada ili za kobasicu ili za salamu, istarsku kosnicu.
OPG Udovičić (Snimila Gordana Čalić Šverko)
- Nastojim izabrati kvalitetnu sirovinu, zrelo svinjsko meso. Svinja mora biti teška od 180 do 220 kilograma. Uz to potrebni su klasični začini, ja poštujem tradiciju, a kobasice treba i znati osušiti, prenio je Udovičić. Razgovarali smo u subotu kada je, kazao je Udovičić, sajam bio dobro posjećen. Ljudi su dolazili, kušali, kupovali. Tijekom subote u dva je navrata morao otići po nove proizvode, jer ih je rasprodao, tako da se bojao da li će ih uopće imati dovoljno za nedjelju, ali kako je komentirao - To su slatki problemi!