ZAGREB

Preminuo istaknuti vaterpolski dužnosnik Egon Padovan

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U Zagrebu je nakon duge i teške bolesti u dobi od 79 godina preminuo Egon Padovan, istaknuti vaterpolski dužnosnik te otac nekadašnjeg hrvatskog reprezentativca Vitomira Padovana.

Egon Padovan je rođen 24. srpnja 1941. u Korčuli gdje je započeo igračku karijeru, koja nije dugo trajala, ali ga je zauvijek vezala uz bazen i vaterpolo. Početkom '70-tih godina prošlog stoljeća je bio i predsjednik Korčulanskog plivačkog kluba (KPK) da bi preseljenjem u Beograd ubrzo postao visoki vaterpolski dužnosnik.

Tako je od 1986. do 1991. bio predsjednik Vaterpolskog kluba Partizan. Istodobno je bio i član Predsjedništva Vaterpolskog saveza Jugoslavije, odnosno član samog izvršnog tijela te organizacije ili vrha ondašnjeg jugoslavenskog vaterpola, a zadužen uglavnom za financiranje. 

Egon Padovan je bio od 1986. do 1989. ministar u jugoslavenskoj Vladi, a potom čelnik tvrtke Voće Zagreb te do 1991. pomoćnik direktora Jugobanke. Raspadom dotadašnje države, Padovan se vratio u Hrvatsku, na svoju Korčulu, ali i u Zagreb, dva grada uz koje je bio silno vezan. Još sredinom '80-tih godina bio je značajno angažiran u prikupljanju novca za sportsku infrastrukturu u Zagrebu i okolici, a za potrebe Univerzijade 1987.

Bio je vrlo često na tribinama bazena u Zagrebu, ali i diljem Hrvatske, uživajući u sportu koji je obožavao, a u koji je dao i sina Vitomira, osvajača srebrne medalje za Hrvatsku na Europskom prvenstvu u Firenci 1999.

Posljednji ispraćaj Egona Padovana bit će u ponedjeljak, 16. studenoga na zagrebačkom krematoriju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter