MMA "Trojanac"

Ivan Vitasović: Bolji protivnik budi u meni veću grintu

| Autor: Ivica Cerovac
(Arhiva Glasa Istre)

(Arhiva Glasa Istre)


Treću godinu u nizu, pulska će Arena ugostiti moderne gladijatore, majstore slobodne borbe koji će 7. rujna odmjeriti snagu na borilačkom spektaklu FNC 19. »Krivac« je ostao isti, promocija Fight Nation Championship, a osim organizatora nije se promijenio niti jedan od sudionika glavne borbe večeri.

Bit će to član pulskog Trojana Ivan Vitasović, koji će u kavez postavljen u centar amfiteatra opet ušetati s pojasom FNC prvaka teške kategorije. Na FNC 7 prije dvije godine nije mu ga uspio »oteti« Brazilac Geronimo dos Santos, lani na FNC 12 »kratak« je ostao Poljak Michal Andryszak, a za nepunih mjesec dana teškaški će tron napasti Yorgan De Castro sa Zelenortskih Otoka.

- Riječ je o kvalitetnom borcu koji već godinama živi i radi u SAD-u te je čak jedno vrijeme trenirao s Jonom Jonesom i njegovom ekipom, jednom od najjačih u ovom sportu - nadovezao se Ivan Vitasović. - Nešto je niži od mene, mali i nabijen te građom tijela podsjeća na Fjodora Emelianenka. Opasan je i eksplozivan udarač, ima dobar desni i lijevi kroše, dobar desni low kick, dobru kontru i preferira borbu u stojećem položaju, ali u svakom je segmentu potkovan i apsolutno sve zna raditi.

Prvi napasti

Vitasović je u posljednjih osam borbi ostvario sedam pobjeda, a ukupni profesionalni skor mu je 13 pobjeda i šest poraza, uz jedan neodlučen ishod. S druge strane, De Castro je dosad upisao 11 pobjeda i pet poraza, a koliko je opasan može potvrditi činjenica da je devet svojih pobjeda ostvario prekidom.

- Neću se smjeti upustiti u nikakvu bespotrebnu razmjenu udaraca s poludistance, jer će tu De Castro zbog svojih kraćih ruku i brzine biti u prednosti. Ne smijem dopustiti da on vodi igru, već od samog početka moram nametnuti svoj ritam i sve njegove pokušaje napada »prerezati« odmah u početku. Ja moram biti taj koji će prvi napasti - decidiran je 32-godišnji Fažanac.

(Arhiva Glasa Istre)(Arhiva Glasa Istre)

- Nikakva poludistanca ne dolazi u obzir te moram biti ili unutra ili vani, stajati usko ili daleko i izbjegavati njegove udarce. Ako me pogodi, bit će to laku noć za mene, svjestan sam toga. Poznate su mi dobro sve moguće posljedice i pomirio sam se s njima, znam gdje ulazim i što moram napraviti ne bi li pobijedio. No, nekad se u tome uspije, a nekad i ne, ovo vam je jednostavno takav sport.

De Castro je između 2019. i 2021. godine odradio četiri borbe u UFC-u, najjačoj svjetskoj promociji slobodne borbe te u svom debiju dobio nagradu za nokaut večeri. Usto, premda je niži borac, to se puno ne osjeti na vagi te će »Mrvica« još jednom nasuprot sebe imati puno težeg protivnika.

- Nema previše smisla boriti se protiv nekog za kojeg si gotovo siguran da ćeš ga pobijediti i cilj mi je uvijek boriti se protiv što je moguće boljeg borca, jer jedino se tako može napredovati u karijeri i dostići najveću stepenicu u ovom sportu. Što bolji i kvalitetniji protivnik, veći mi je gušt, u meni budi veću grintu i daje mi veću motivaciju, a i nagrada za pobjedu je bolja - istaknuo je Vitasović.

- Što se tiče težine, moja varira između 102 i 106 kg. To je kilaža s kojom se krećem i u kojoj se najugodnije osjećam, a kad krenu jači kondicijski treninzi i sparinzi, znam pasti koju kilu. S druge strane, vjerujem da će De Castro biti blizu gornje granice teške kategorije koja iznosi 120 kg, ali ne žalim se. Znam gdje idem, poznata su mi pravila i nitko me neće iznenaditi svojim proporcijama.

Bez pritiska

U kavezu ne bi trebalo biti previše iznenađenja, jer je borba dogovorena prošlog mjeseca te jedan i drugi borac imaju više nego dovoljno vremena da prouče svog protivnika. No, određene taktičke finese sigurno će se uvježbati.

- U prošlom meču protiv Stawowyja pokazao sam samom sebi da se mogu držati dogovorene taktike te moram nastaviti tim putem i ono što se dogovorimo sprovesti u djelo. Sigurno će se opet pojaviti trenutak kad ću »nanjušiti« krv te ne trebam odmah krenuti završiti borbu, već se moram smiriti i držati se dogovorenog plana. Borba traje 25 minuta te mogu pobijediti na razne načine, ali isto tako i izgubiti ako budem srljao i radio nepotrebne gluposti - naglasio je Vitasović te priznao kako još uvijek ne osjeća pritisak. - Premda će mi ovo biti treća godina u nizu da se u Areni borim u glavnoj borbi večeri i prošao sam sve što me očekuje, sigurno će krenuti trnci kako se budem približavao kavezu.

To je normalno i oni bi se pojavili i da se borim ispred naše dvorane na pulskom Mornaru, ali s druge strane, skupio sam neko iskustvo i uspijevam što kasnije o svemu tome početi razmišljati. Kad krenu plakati po gradu, zaredaju se presice i u zraku se osjeti da se meč bliži, presing će sigurno rasti, ali zasad ne osjećam apsolutno nikakav pritisak, ni najmanje. To mi odgovara, jer ga želim maknuti sa sebe što je moguće duže i onda zadnjih dana »eksplodirati«.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter