Boćanje

Porečani i Puljani remijem dali Bistonu naslov prvaka

| Autor: Boris Vidulin
Dvoboj boćara Istre i Pule (Arhiva Glasa Istre)

Dvoboj boćara Istre i Pule (Arhiva Glasa Istre)


ISTRA POREČ - PULA   13 - 13

POREČ - Pojedinačno (2:2): Načinović - Stjepčević 1:13, Marčelja- Barlian 11:7; par (4:4): Tonejc, Lukšić - Buterin, Ikić 4:3, Marčelja, Špelić (Načinović) - Babić, Zemunović 3:13, Križmanić, Jermaniš - Pavia, Buterin 6:5, Lukšić, Tadić - Ikić, Stjepčević 4:9; trojka (2:0): Jermaniš, Tadić, Križmanić - Zemunović, Pavia, Živolić 6:5; krug (2:0): Tonejc- Barlian 29:18; brzinsko izbijanje (0:4): Glavić - Živolić 39(49): 49(51), Matijašić -Stjepčević 42(47) - 43(47); precizno izbijanje (3:1): Marčelja - Buterin 11:11, Tonejc - Barlian 13:9; štafetno izbijanje (0:2): Matijašić, Glavić - Živolić, Stjepčević 51(58)-55(59).

Jedan punat

Podjelom bodova u Poreču, a pobjedom Bistona protiv Svetog Jakova, dalmatinski prvoligaš iz Baške Vode postao je novi prvak Hrvatske dva kola prije kraja sezone s obzirom da ima sedam bodova više od Pule i Poreča. Samo je pobjeda bilo koje istarske momčadi u derbiju držala nadu u mogućnost osvajanja prvog mjesta, no dogodio se istovjetni rezultat onom u Puli prije tri tjedna 13:13. Sada preostaju još dvije utakmice u kojima će se i porečki i pulski boćari boriti za drugo mjesto, koje također donosi izlazak u Europu. Obje ekipe trenutno imaju sedamnaest bodova, igraju još protiv Bistona i Svetog Jakova u Ligi za prvaka Superlige pa su sve opcije otvorene. U slučaju da nakon posljednjeg kola završe s isti brojem bodova, što je realno, ali uvelike ovisi o Bistonu koji sada igra samo za čast, prednost ima Pula. Naime, osim dva remija u Ligi za prvaka, u osnovnom dijelu sezone Pula je pobijedila Istru na svom boćalištu 20:6, a u Poreču je bilo 19:7 što znači da će eventualno presuditi tek jedan bod.

Dorijan Živolić (Arhiva Glasa Istre)Dorijan Živolić (Arhiva Glasa Istre)

U subotu su bolje krenuli domaći boćari i poveli 6:2. Načinović je ponovo bio loš, nakon 2:13, ovog je puta u pojedincu izgubio 1:13 od Stjepčevića. Marčelja nije imao problema protiv Barliana, dok je trojka sve prosula u zadnjih nekoliko minuta, a isto se dogodilo i paru Buterin - Ikić, koji su dvadesetak minuta do kraja imali vodstvo 3:0, ali onda su stali i izgubili 4:3. U brzincima nije bilo iznenađenja, Živolić je u vrhunskoj formi, pogodio je 49 puta iz 51 izbačaja, dok je pobjeda Stjepčevića bila minimalna, a u »štafeti » je isti dvojac rutinski odradio pet minuta trčanja. Disciplina precizno bila je na razini županijske lige, loše su igrala sva četvorica boćara, što je vidljivo po konačnom rezultatu, a manje loši su bili domaćini.

Vrijedan remi

U zadnju se seriju krenulo s 9:9, a tamo su prvi su teren napustili Tonejc, kao pobjednik, i Barlian, kao gubitnik, u disciplini krug. Par Zemunović-Babić bio je superioran i bilo je jasno da će pobjediti, a slično je bilo i na stazi gdje su vodili Ikić i Stjepčević. Iz tog razloga sve je bilo usmjereno prema Križmaniću i Jermanišu, odnosno Pavii i Buterinu, gdje je presudila zadnja »butada«. Dogodila se minimalna pobjeda domaćeg para 6:5, no kako ukupno gledano Pula bolja u međusobnim susretima, konačnih 13:13 zapravo vrijedi gotovo kao pobjeda gostiju.

Pazin se vraća u Superligu

Osim što je definitivno jasno tko je prvak Hrvatske, subotnje kolo donijelo je i razrješenje dileme tko ispada iz SuperHBL. To su Hajduk Rašica i Vargon Rijeka koji su ove sezone i ušli u najveći boćarski rang, no ekspresno su se vratili natrag što dovoljno govori o razlici u kvaliteti prvog i drugog ranga natjecanja. Ista je situacija i u nižem rangu, pravo na povratak u Super HBL s obzirom da su uvjerljivo prvi, imaju klubovi koji su i ispali prošle godine, na sjeveru Pazin, a na jugu Sokol Orbico Split.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter