seniorsko prvenstvo hrvatske

Slavlje u Istarskom borcu: Tri zlatna odličja za trojicu članova pulskog kluba

| Autor: Ivica Cerovac
Robert Klačar, Dani Klačar, Dominik Družeta i trener Dean Ilić (Foto HJS)

Robert Klačar, Dani Klačar, Dominik Družeta i trener Dean Ilić (Foto HJS)


Uz nastup 38 klubova sa 121 judašom i 53 judašice, u Zagrebu je održano seniorsko prvenstvo Hrvatske koje su obilježili članovi Istarskog borca. Boje pulskog kluba branila su trojica judaša i sva su se trojica okitila zlatnim odličjima. Dani Klačar je bio najbolji u kategoriji do 66 kg, njegov stariji brat Robert u kategoriji do 73 kg, a stopostotan pulski učinak zaokružio je Dominik Družeta u kategoriji do 81 kg. Uz tri osvojena zlata od mogućih sedam, Istarski borac je osvojio prvo mjesto u momčadskoj konkurenciji ispred Kaštela i splitskog Studenta. Kod judašica su najbolje bile splitske Pujanke, dok su drugo i treće mjesto u ekipnom poretku osvojili Zagreb i Samobor.

Zlatna braća

Kategorija do 66 kg okupila je 15 judaša, a Dani Klačar je do zlata stigao s četiri pobjede. Za prvu mu je trebalo tek 24 sekunde, nakon kojih je plasirao bacanje za ippon i svladao Splićanina Marina Tomaša. Naredni protivnik bio mu je Ivan Škomrlj iz Kaštela protiv kojeg je na polovici borbe stigao do wazarija, da bi minutu i pol kasnije zaključio priču te izborio polufinale. U njemu ga je čekao Osječanin Luka Katić protiv kojeg je mlađi brat Klačar odmah preuzeo inicijativu, ali u četiri regularne minute nije uspio slomiti protivnikov otpor i borba je otišla u »golden score«. Produžetak je donio dodatne tri i pol minute, nakon kojih je uslijedio wazari vrijedan finala. Ono je bilo repriza prošlogodišnjeg protiv Nikole Zorotovića iz Kaštela, ali s drugačijim epilogom. Nakon minute i pol Klačar je bacanjem za wazari stigao do prednosti, da bi na isteku druge minute zahvatom držanja u parteru potvrdio pobjedu i »osvetio« se Zorotoviću za lanjski poraz.

Kategorija do 73 kg bila je s 25 prijavljenih judaša najbrojnija na prvenstvu, pa je Robert Klačar pet puta morao izlaziti na tatami, što ga nije previše omelo na putu do zlata. U prvom kolu je nakon 29 sekundi svladao Frana Šimunića iz zagrebačkog Black Belta, u drugom mu je nepuna minuta i pol bila dovoljna za pobjedu nad članom Zagreba Matijom Ivanjkom, da bi u trećem nakon 21 sekunde nadjačao Solinjanina Petra Mijića. Stigao je tako do polufinala u kojem mu je protivnik bio Roko Škomrlj iz Kaštela, jedini kojeg nije uspio »riješiti« ipponom, već je slavio wazarijem ostvarenim 20 sekundi prije isteka regularnih četiri minuta. U finalu mu je nasuprot stajao Ante Ivan Begić iz zagrebačke Like i stariji brat Klačar je borbu otvorio wazarijem nakon samo 12 sekundi, da bi tri minuta kasnije novim wazarijem »prisvojio« zlatnu medalju.

Kod Dominika Družete se vidi kako se nakon niza ozljeda s kojima se borio u posljednje vrijeme muči s hvatanjem pravog natjecateljskog ritma, ali čak i kad nije na najvišem nivou, neprikosnoven je u domaćoj konkurenciji i u Zagrebu je stigao do svog devetog seniorskog naslova prvaka Hrvatske. S njime se na »vječnoj listi« Istarskog borca odvojio od Damira Islambašića s kojim je dosad dijelio vodeću poziciju s osam osvojenih seniorskih zlata i osamio na vodećoj poziciji.

Dominacija Družete

U kategoriji do 81 kg »naguralo« se 20 judaša, a nakon što je u prvom kolu bio slobodan, Družeta je s četiri pobjede stigao do zlata. U prvoj borbi je ekspresno, nakon samo 16 sekundi, svladao Duška Ratkovića iz riječkog Kvarnera. U drugoj se, protiv Solinjanina Tina Šundova, na tatamiju zadržao minutu i pol tijekom kojih nije uspio plasirati niti jedno bacanje vrijedno bodovanja, ali je zato »natjerao« svog protivnika na tri kazne i tako slavio ipponom te se plasirao u polufinale. U njemu mu je protivnik bio Luka Zorotović iz Kaštela protiv kojeg je Družeta opet ostvario potpunu dominaciju u stojećem stavu, okrunjenu s dvije kazne za njegovog protivnika, da bi na ulasku u treću minutu borbu okončao polugom u parteru. Uslijedilo je finale protiv imenjaka Dominika Jurkovića iz samoborskog Profectusa koje je trajalo samo 73 sekunde, sasvim dovoljne da Družeta plasira dva bacanja i razriješi sve nedoumice, ako su one prije početka borbe uopće i postojale.

Edibu Jagodiću iz labinskog Ippona srebro u kategoriji +100 kg

Uz tri zlatne medalje, u Istru je iz Zagreba stigla i jedna srebrna, a nju je u kategoriji +100 kg osvojio član labinskog Ippona Edib Jagodić. Najteža kategorija okupila je 12 judaša i Jagodić je na putu do finala ostvario tri pobjede. Prvenstvo je otvorio »brzinskim« trijumfom nakon 40 sekundi izborenim protiv Šime Bužančića, člana splitskog Studenta. Potom mu je trebala minuta i pol da upiše dva wazarija za pobjedu nad Dubrovčaninom Lukom Ivankovićem, da bi u polufinalu 15 sekundi prije isteka regularne četiri minute svladao Jakova Podruga, člana sinjskog Alkara. U finalu se previsokom preprekom pokazao Mikita Sviryd. Bjelorus koji brani boje splitskog Studenta »natjerao« je Labinjana na tri kazne u samo 52 sekunde i tako stigao do zlata, dok se Jagodić morao zadovoljiti srebrom.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter